Habony üzlettársa felel a Szépművészeti termeinek kiadásáért

POLITIKA
2016 február 19., 10:55
comments 74

Habony Árpád 2007-es lakodalmának fogadását a Szépművészeti Múzeum tekintélyt parancsoló, klasszikus díszletei között rendezhette meg, ingyen. Amikor ez kiderült, a Szépművészeti igazgatója, Baán László – aki Habony tanúja volt az esküvőn – hirtelen nem tudta mással indokolni, mint hogy Habony fontos ember, ezért a múzeumnak megérte, hogy jóindulatát az ingyenes bérbeadással biztosítsák. Lázár János azóta azt is elmondta, hogy ez – minden látszat ellenére – nem korrupció.

De ez persze nem ilyen egyszerű. A Szépművészeti Múzeum ugyanis nem maga adja ki a helységet: erre külön céget hoztak létre még évekkel ezelőtt, a Kultúra 2008 Nonprofit Kft-t. A Szépművészeti a cég létrehozását és a terembérlet kiszervezését a "hatékony működéssel" indokolta, de nem olyan nehéz ebbe belelátni azt a szempontot, hogy így ez a tevékenység kikerül az államháztartási törvény hatálya alól.

A Kultúra 2008 Nkft. pénzköltését így nem ellenőrzi az ÁSZ, sőt, a fenntartó minisztérium, az EMMI sem. Csak a tulajdonosa, a Szépművészeti Múzeum Pártoló Alapítvány.

A Szépművészeti Múzeum Pártoló Alapítvány elnöke Baán László, de tagja Cselovszki Zoltán is, aki már a kétezres évek elején is együttműködött Habony Árpáddal.

A kormány egyébként – Habonnyal ellentétben – többször is fizetett a cégnek terembérletért az utóbbi években.

  • A Miniszterelnökség 2011-ben egy rendezvényhez bérelt termeket 2,3 millió forintért, „Szépművészeti Múzeum helyiségbérlet rendezvényhez” címen.
  • A Külügyminisztérium 10,8 milliós forintos keretmegállapodást kötött 2011-ben az EU-elnökséghez kapcsolódó rendezvények tartására, „Terembérlet – Szépművészeti Múzeum” címen.
  • A Miniszterelnökség 4,5 millió forintért bérelt termet 2013 márciusában, "Szépművészeti Múzeum helyiségeinek bérlete" címen.
  • Az EMMI "díjátadó ünnepségre" bérelt termet 2014-ben, 350 ezer forintért (excel).

Ezek a pénzek, akárcsak a magáncégek és magánemberek terembérleteinek kifizetései mind a Kultúra 2008-hoz mentek. Így például Náray Tamás divattervező is így bérelt termet másfél millió forintért. Ez a cég adja ki a MúzeumCafé nevű lapot és üzemelteti a múzeum boltját és webshopját is (amely a Szépművészeti mellett a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc és a Vasarely Múzeum webshopja egyben).

A biznisz egészen jövedelmező, 2014-ben már több mint félmilliárd forint bevétele volt a cégnek. Látható, hogy hasonlóan dinamikusan nőnek a személyi kifizetések is a jelenleg 22 főt dolgoztató cégnél.

photo_camera

A Kultúra 2008 Nkft. felügyelőbizottsági tagja Rostás Zoltán, aki egyébként benne volt a 2008 előtt hasonló feladatokat ellátó Szépművészeti Múzeum Szolgáltató Kht fb-jében is (a két cég vezetői és felügyelőbizottsága megegyezik egymással). Rostás jelenleg többek között a Városligeti Ingatlanfejlesztő stratégiai igazgatója és a BKK igazgatósági tagja is, de ennél is érdekesebb, hogy 2003 és 2012 között tulajdonosa volt két, azóta felszámolt cégnek, a CCC + Bogner Kft-nek és a Museumsystems Kft-nek.

A CCC + Bogner, valamint a Museumsystems érdekes cégek, hiszen a két cég ügyvezetője és tulajdonosa korábban nem volt más, mint személyesen

HABONY ÁRPÁD,

bizony, Habony Árpád:

photo_camera Habony Árpád.

A CCC + Bognert 1997 és 2003 között birtokolta Habony, a Museumsystemst 1998 és 2003 között. 2003 áprilisában aztán mindkét cég tulajdonosa és ügyvezetője Rostás Zoltán lett.

Habony tehát igen szoros üzleti kapcsolatban volt a Szépművészeti helységeinek kiadását intéző cég ellenőrzéséért felelős Rostással.

Habony Árpád 2007-ben még nem volt olyan fontos ember, cserébe viszont voltak ismerősei a Szépművészeti körül. Persze, lehet azzal érvelni, hogy Rostás csak fb-tag volt, tehát a szerepe csak az ellenőrzésre terjed ki, de ilyen kis cégben egy fb-tagoknak is komoly informális befolyásuk lehet a döntéshozatalra.

Habony Árpád egyébként ritka nyilvános megszólalásai közül az elsőt a CCC + Bogner ügyvezetőjeként tette meg, még 2002-ben. (Pontosabban a másodikat, mert az RTL-nek még korábban nyilatkozott a vitrinről.) Remek érzékkel az olimpiáról beszélt akkor egy konferencián, mivel cége alvállalkozóként részt vett az akkori megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében. „A templom és az iskola mellett a sportpálya a közösségformálás legfontosabb színtere” – mondta akkor az MTI szerint.

(Címlapkép dr. Máriás: Habony Árpád Malevics műtermében, 2014)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.