Lázár János szerint az, hogy Habony Árpád ingyen bérelhette ki a Szépművészeti Múzeumot, nem korrupció

POLITIKA
2016 február 18., 13:47
comments 273

Lázár János a csütörtöki kormányinfón kérdésekre is válaszolt, és több körben reagált arra, hogy Baán László főigazgató ingyen bocsátotta Habony Árpád rendelkezésére a Szépművészeti Múzeumot.  

photo_camera Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter

A miniszter elsőre úgy reagált az esetre, hogy "nem tudom, hogy ez megtörtént-e, senkinek a magánéletével nem foglalkozom, csak a sajátoméval", de aztán mégis részletesen beszélt az ügy vonzatairól.  "Nyugtalanítónak" nevezte a Szépművészeti Múzeumot érintő incidenst, és azt is elmondta, hogy ugyan nagyra becsüli Baán László szakmai munkáját, az intézményvezető "súlyosan téved", amikor azt gondolja, hogy a Szépművészeti Múzeum jövője fejesek hozzáállásán múlik. 

Ezt az állítását Lázár általánosságban is megismételte, mert szerinte tévúton járnak azok az intézetvezetők, akik úgy gondolják, hogy kapcsolatokkal, és bennfentesek befolyásán keresztül tudják sikerre vinni a rájuk bízott szervezeteket. 

"A Főigazgatónak sok mindenre joga van, de ha protekciókeresés céljából próbál kapcsolatokat létesíteni bármely politikai csoportnál, azt kell mondanom, téved" - mondta a miniszter, aki szerint az ügy egyaránt árt a múzeumnak és a magyar kultúrának is. Szerinte az intézmény nem arra való, hogy baráti szívességekhez használják. Lázár sejtetően hozzátette azt is, hogy "aggódik a Szépművészetiért", viszont első körben nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy  az eset miatt le kell-e mondania Baán Lászlónak.

UPDATE

A 444.hu részéről Herczeg Márk rákérdezett, a miniszter szerint nem minősül-e korrupciónak az, hogy amiért másnak milliókat kell fizetnie, azt az ismerten erős politikai befolyással bíró Habony Árpád ingyen bérelheti ki. Lázár erre azt felelte, hogy "nem, ez annak a gyanúját veti fel, hogy Baán nem látja reálisan az általa vezetett intézmény helyzetét". 

A miniszter ezután elismételte: Baán nem szorul rá arra, hogy kapcsolatain keresztül keressen protekciót magának, mert anélkül is nagy megbecsülésnek örvend a kormányon belül. Arra a kérdésre, hogy lesz-e az ügynek következménye, illetve tervezi-e a kormány, hogy kivizsgálja az esetet, Lázár azt felelte: nem lesz, mert az illetékes Balog Zoltán humánminiszter már lefolytatott egy vizsgálatot az ügyben, és fegyelmiben részesítette miatta a főigazgatót. 

Ebben a miniszter téved: Balog Zoltán azzal kapcsolatban ígért vizsgálatot, hogy a múzeum jelentős értékű képeket adott kölcsön a Jáksó Lászlón keresztül Habonyhoz kötődő BrandLab Kft.-nek, amelyeket a főtanácsadó által egy időben gyakran használt Szerb utcai lakásban tároltak. Balog már a vizsgálat lefolytatása előtt jelezte, hogy az eset miatt meginti a főigazgatót. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt