Lech Wałęsa azt mondja, „hibát követett el”, de nem működött együtt a kommunista állambiztonsággal

POLITIKA
2016 február 19., 13:00
comments 63

Az ügynökmúlttal gyanúsított Lech Wałęsa volt lengyel államfő legújabb nyilatkozatában megismételte, hogy nem működött együtt a kommunista állambiztonsággal, soha nem adott szóbeli vagy írásbeli jelentéseket, és nem fogadott el pénzt ennek fejében, de elismerte, hogy „hibát követett el”.

A Nobel-békedíjas Wałęsáról, a Szolidaritás független szakszervezet alapítójáról és első elnökéről, későbbi államfőről csütörtökön azt tette közzé a nácizmus és kommunizmus bűntetteit kutató lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN), hogy a néhai Czeslaw Kiszczak kommunista belügyminiszter özvegye által átadott dokumentumok között megtalálható egy Walesa által aláírt, „Bolek” titkosügynöki fedőnéven folytatandó együttműködésről szóló nyilatkozat, egy terjedelmes beszervezési és munkadossziéval együtt.

Wałęsa a tettest várja

A jelenleg Venezuelában tartózkodó Wałęsa pénteki blogbejegyzésében tagadta ügynökmúltját, de azt állította: „hibát követett el”, de „nem olyan jellegűt”. A hiba mibenlétét nem árulta el, amit egy meg nem nevezett „tettesnek” adott ígérettel indokolt.

„Még él a tettes, akinek közzé kell tennie az igazságot, és számítok is erre”

– írta Wałęsa.

A hajdani munkásvezér a nap folyamán újabb bejegyzést is közölt, amiben azt állítja: jelentésekként használhatták fel azokat a jegyzeteit, amiket a rendszerváltás előtti számos házkutatás során foglaltak le tőle a hatóságok.

„Az egyik házkutatáskor lefoglalták egy kézzel írt, 1970 decemberében kelt személyes beszámolómat, ami neveket és viselkedéseket is tartalmazott”

– írta Wałęsa.

photo_camera Fotó: Michal Fludra / NurPhoto

Lengyelországban hatalmas visszhangot keltett, hogy az IPN a héten hatdoboznyi, feltehetően kommunista állambiztonsági iratot vett át Czeslaw Kiszczak néhai kommunista belügyminiszter házában, miután Czeslaw Kiszczak, az 1981-es hadiállapot bevezetése egyik fő felelősének özvegye felajánlotta, hogy pénzért odaadja a férje által otthonukban tartott dokumentumokat.

A Wałęsára vonatkozó dossziékat az IPN levéltárosai által megtekintett első dobozban találták, és előzetesen hitelesnek minősítették, bár történészi elemzésnek még nem vetették alá.

Korábban is felmerült, hogy ügynök

Wałęsát egyes lengyel történészek – köztük egy 2008-ban megjelent könyvben Piotr Gontarczyk és Slawomir Cenckiewicz, a központi katonai levéltár jelenlegi igazgatója – az utóbbi években többször azzal vádolták, hogy Bolek fedőnéven a kommunista állambiztonsági szervek titkos ügynöke volt.

Wałęsa 1992-ben egy, a PAP hírügynökségnek adott nyilatkozatban beismerte, azóta viszont mindig tagadta ezt. 2000-ben a lengyel átvilágítási bíróság bizonyítékok hiányában úgy döntött, hogy Wałęsa nem volt ügynök.

Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön elmondta: mindenki, aki Cenckiewicz és Gontarczyk Wałęsáról szóló, „igen kemény bizonyítékokon alapuló” könyvét olvasta, világosan látta, mik a tények. „Jellemző, hogy az 1989-es rendszerváltás után 27 évvel egy magánház szekrényében... titkos iratokra találnak” – mondta Duda, feltéve a kérdést:

„Hány ilyen ház van még Lengyelországban?”

Ne sértse Lengyelország érdekeit

Az üggyel kapcsolatban csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke is állást foglalt. Szerinte az átadott iratok „megerősítik azt, amiről – talán nem mindig ügyesen és meggyőzően – Wałęsa is beszélt”. Tusk szerint Walesa dossziéival úgy kellene bánni, hogy ez „ne sértse Lengyelország érdekeit”.

Több lengyel kommentátor kiemelte, hogy az IPN által ismertetett dossziék az 1970-1976-os évekre, vagyis a Szolidaritás megalapítása előtti időszakra vonatkoznak, így a rendszerváltás jelképes alakjának nimbuszát nem rombolják le. Bronislaw Wildstein neves konzervatív publicista és író pénteken elmondta: nem biztos, hogy Wałęsát lejáratja a 70-es évek eleji, az 1970-es tengermelléki munkásfelkelés véres leverését követő „összeroppanás”, mert az ismert adatok szerint 1976-ban kihátrált az együttműködésből, „ami viszont bátor és határozott tett volt”. Walesa életrajzának jó oldalai is vannak, de „több kérdés megválaszolása nélkül nehéz egyértelmű ítéletet hozni” – mondta le Wildstein. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.