Fidesz: A Jobbik és a DK árulják el a magyarokat

A Jobbik és a DK is kiakadt, miután Orbán Viktor kormányfő tegnap aláírta az Európai Tanács ülésének záródokumentumát. Szerintük ebben lényegében a kormány feladta a kvótaellenes politikát, mert elfogadta, hogy az unió menekülteket oszt majd szét a tagállamok között. Nem késett sokat a Fidesz és a kormány válasza sem.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Fidesz azt közölte az MTI-evel, hogy épp a Jobbik és a DK árulták el a magyar embereket, amikor nem támogatták a kerítés építését és a bevándorlási szabályok szigorítását, és különben is a magyar és a szlovák kormány volt az első, amelyik az Európai Bíróságon megtámadta a kötelező betelepítési kvóta elképzelését, amit a következő EU-csúcson vitatnak majd meg. 

Kovács Zoltán kormányszóvivő emellett arról beszélt, hogy az ellenzék vagy szándékosan, vagy tudatlansága miatt beszél mellék: a hivatkozott utalás ugyanis a tavaly nyári tanácsi döntésre vonatkozik, ami alapján két év alatt 40 ezer menekültet helyeznek át Görögországból és Olaszországból, de őket is önkéntes alapon, Magyarország pedig sosem szavazta meg a betelepítéseket. 

Kovács szerint nagy magyar siker volt a pénteki tanácsi gyűlés, mert sikerült elfogadtatni a szeptember óta mantrázott, majd most a V4-ek által megerősített magyar álláspontot, ami az európai határok védelmét helyezi mindenek elé. 

(MTI)