Orbán szerint nem kell aggódni az olasz miniszterelnök fenyegetései miatt

külföld
2016 február 20., 08:34
comments 181

Matteo Renzi olasz miniszterelnök korábban megfenyegette a visegrádi országokat, hogy ha nem fogadnak be menekülteket, akkor az uniós közös költségvetés legnagyobb részét befizető országok megvonhatják a fejlesztési támogatásokat az EU szegényebb tagállamaitól, így Magyarországtól is.

Az EUrologus kérdésére Orbán Viktor Brüsszeli sajtótájékoztatóján erre úgy reagált, hogy Matteo Renzit könnyen lehet, hogy leváltják 2020-ra, amikor az EU következő hétéves finanszírozási ciklusa kezdődik.

photo_camera A dán miniszterelnök, Helle Thorning-Schmidt, az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz, a lengyel miniszterelnök, Ewa Kopacz, a francia elnök, Francois Hollande, Orbán Viktor, Matteo Renzi olasz miniszterelnök, a belga miniszterelnök, Charles Michel és Donald Tusk az Európai Tanács elnöke az unós csúcs után Brüsszelben - Fotó: AFP / Emmanuel Dunand FRISSÍTÉS

A magyar miniszterelnök szerint az Európai Uniónak ma van egy 2013–2020 közötti költségvetése, amely egy rögzített költségvetés. Ahhoz egyhangúság nélkül hozzányúlni nem lehet. Tehát, ha van is valakinek olyan szándéka, hogy összefüggést teremtsen a bevándorlás kérdése és az uniós költségvetés között, akkor az majd 2020 után lenne lehetséges.

Hozzátette: „Ez egy olyan szakma, a mienk, hogy nagyon meg kell becsülni a következő napot is, ha az ember megért a hivatalában. Ezért szerénységre inteném magunkat arra vonatkozóan, hogy milyen ígéreteket tegyünk meg vállaljunk 2020 utánra. Úgyhogy az ilyen típusú fölvetéseket a sok puskaport szagolt veteránok türelmével és nyugalmával szoktam fogadni. Majd meglátjuk, ki hol lesz 2020-ban, és mit fog akkor csinálni.

Az Eurologus emlékeztetett, hogy a 2020 utáni költségvetésről már idén elkezdik a tárgyalásokat a tagállamok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.