Az iráni közmédia 600 ezer dollárt ajánlott fel Salman Rushdie meggyilkolásáért

külföld
2016 február 21., 16:53
comments 99

Negyven állami sajtóorgánum fogott össze Iránban, hogy közösen újabb 600 ezer dolláros jutalmat ajánljanak fel annak, aki meggyilkolja a világhírű írót, Salman Rushdiet. Az indiai születésű, brit író ellen 1989 óta van érvényben fatva, azaz halálos kiközösítés, mert 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyvében tiszteletlenül ábrázolta Mohamedet. 

A most megerősített fatvához csatlakozott az állami hírügynökség, a Fars News Agency is. A kihirdetésének időpontja nem véletlen, az eredeti, Khomeini ajatollah által kihirdetett fatva évfordulójára időzítették. 

photo_camera AFP / HECTOR GUERRERO

A világ számos muszlim országában betiltott könyv miatt Rushdiet hitehagyottnak minősítették, és az eredeti parancs szerint mindenkit meg kell ölni, aki a könyv kiadásában segédkezik. Mindez évtizedekkel ezelőtt több merénylethez vezetett, meggyilkolták a könyv japán fordítóját, lelőtték a norvég kiadóját és megtámadták az olasz fordítót is. 

Rushdie állandó rendőri őrizet alatt állt, évekig azt se lehetett tudni, hol él pontosan. Brit diplomáciai nyomásra 1998-ban az iráni kormány ugyan visszavonta a kiközösítést, Rushide pedig abbahagyta a bújkálást, de a megállapodás nem érdekelte a fundamentalistákat, akik szerint a halálos ítélet még mindig érvényes. 

2005-ben pedig Khomeini utódja, Ali Hámenei ajatollah megerősítette, hogy a fatva még mindig érvényben van.

A most bejelentett pénzjutalom a legnagyobb szervezett kísérlet Rusdie levadászására 1989 óta.  (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.