A kórház szerint maradandó károsodást szenvedett az egyik törökszentmiklósi csecsemő

Úgy tűnik, hogy maradandó károsodást szenvedett a törökszentmiklósi drogügyben érintett egyik csecsemő – közölte Lippai Norbert, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet megbízott orvosigazgatója az MTI-vel.

Január 28-án és 29-én több embert súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról egy veszélyes, új pszichoaktív anyag fogyasztása miatt. A szolnoki kórház akkor azt mondta, hogy két fiatal, várandós nő is a kórházukba került, rajtuk császármetszést is végre kellett hajtani.

Lippai Norbert elmondta: az újszülötteket a fővárosba szállították, azóta mindketten visszakerültek a szolnoki kórházba, ahol most is ápolják őket, az állapotuk stabil. Biztosat csak a későbbi fejlődésük során lehet tudni, de most úgy tűnik, hogy a másik csecsemő nem szenvedett maradandó károsodást. Korábban azt mondta, úgy tűnik, mindketten megúszták maradandó károsodás nélkül.

Az orvosigazgatót az MTI a Velvet cikke miatt kereste, ami szerint egyelőre egyik törökszentmiklósi nő sem kaphatja vissza csecsemőjét, mert a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság és a Törökszentmiklósi Család- és Gyermekjóléti Központ jelezte: jelenleg nevelésbe vételi eljárás van folyamatban.

A megyei kormányhivatal sajtóosztálya a Velvetnek azt mondta: a törvény szerint „a gyámhatóság többek között akkor veheti nevelésbe a gyereket, ha a gyermek számára családba fogadó gyám rendelésére nem kerülhet sor, és a gyermek fejlődését családi környezete veszélyezteti, és veszélyeztetettségét az alapellátás keretében biztosított szolgáltatásokkal, valamint a védelembe vétellel nem lehetett megszüntetni, illetve attól eredmény nem várható, továbbá, ha a gyermek megfelelő gondozása a családján belül nem biztosítható”.

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a törökszentmiklósi kábítószerüggyel összefüggésben január 29-én egy 39 éves helybéli férfit őrizetbe vettek. A Szolnoki Járásbíróság február 1-jén egy hónapra elrendelte a férfi előzetes letartóztatását.

A törökszentmiklósi nyomortelepen, ahonnan két terhes nőt vittek az intenzívre, a dizájnerdrogok a mindennapok legtermészetesebb velejárói.

A KDNP nemrég közölte: szigorítaná a drogozó kismamák büntetését.