Egy török hír 2016-ból, ami akár egy 1932-es szovjet hír is lehetne

külföld
2016 február 22., 19:00
comments 41

Pavlik Morozovot, az állítólagos szovjet gyerekmártírt idéző történet következik. (Morozov volt az a 13 éves kisfiú, aki állítólag „nagyon helyesen” feljelentette az apját a hatóságoknál, ezért a családja megölte.)

De a helyszín nem a Szovjetunió 1932-ben, hanem Törökország most.

Panaszt emelt a hatóságoknál a felesége ellen egy török kamionsofőr Recep Tayyip Erdogan török elnök megsértése miatt, mert bosszantotta, hogy a nő mindig elkezdett szitkozódni, amikor Erdogan megjelent a tévéképernyőn – számolt be hétfőn a Yeni Safak kormánybarát török lap internetes oldalán.

Ali D., a 40 éves kamionsofőr 3 évvel ezelőtt vette feleségül G. D.-t, és elmondása szerint folyamatosan követelte a feleségétől, hogy hagyja abba az elnök szidalmazását. A felesége állítólag erre – mivel őt is bosszantotta a nyaggatás – azt mondta: ha ez a férfit ennyire zavarja, írja le a sértéseket, és emeljen panaszt a hatóságoknál.

A férfi megfogadta a tanácsot: bizonyítékként lejegyezte a felesége inzultusait, majd benyújtotta a panaszát az izmiri hatóságoknál.

A Yeni Safaknak a férfi azt mondta: állandóan kérdőre vonta a nejét, miért szidja Erdogant. „Elnökünk jó ember, és nagyszerű dolgokat visz véghez Törökországban” – mondta. A kamionsofőr kifejtette, hogy ha az apja szidalmazta vagy sértegette volna az elnököt, ezt neki sem nézte volna el, és ugyanúgy panaszt emelt volna ellene.

A 38 éves feleség azonnal beadta a válókeresetet.

A Törökországot 2003 óta irányító Erdogant belföldön és külföldön egyaránt azzal vádolják, hogy autoriter, iszlamista-konzervatív rendszert működtet. Erdogan rendszeresen bepereli a politikai ellenfeleit, a sajtót, de akár az egyszerű állampolgárokat is az őt érintő „sértések” miatt, és az ilyen eljárások száma különösen Erdogan 2014. augusztusi elnökké választása óta szaporodott meg.

Az esetek többségében a „sértések” miatt felfüggesztett szabadságvesztéseket szabnak ki a bíróságok. (MTI, Al Arabiya)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.