Népszavazás fúrhatja meg, hogy a bolíviai elnök negyedszer is hatalomra kerülhessen

külföld
2016 február 22., 22:17
comments 37

Miután érkeznek be az országos népszavazás eredményei, Evo Morales már jelezte, hogy ez így nincs rendben és nem hajlandó elfogadni a vereség tényét. 

A nap folyamán újságíróknak még azt mondta, bármi is lesz az eredmény, el fogja fogadni. Ugyanakkor szerinte még bizonytalan a népszavazás kimenetele, mivel a vidéki régiókból további szavazatokra számít. 

Ugyanakkor 87 százalékos feldolgozottság mellett az látszott, hogy az alkotmánymódosítás ellen, ami negyedszer is lehetővé tenné Moralesnek az indulást, a szavazatok 58,8 százaléka érkezett. 

Morales sajtótájékoztatón annyit mondott, hogy a városokban nem szeretik őt nagyon, de bízik a vidéki eredményekben. 

A harmadik ciklusát töltő elnök elmondta azt is, hogy nem fogja feladni a harcát és a közösségi oldalakon mocskos harcot vívó ellenzéket kárhoztatta. 

Mint mondta, ő és pártja antineoliberális, antikapitalista, anitimperialista. A harcot pedig folytatni fogják, függeltenül attól, hogy igenek vagy nemek győztek-e. 

Morales a térség többi félszocialista vezetőjéhez képest egész sokáig megőrizte népszerűségét, de közelmúltban több botrány is megtépázta népszerűségét. Kiderült például, hogy egykori szeretőjének, Gabriela Zapatának gyereke született tőle, ráadásul a nő fontos posztot tölthetett be egy kínai mérnöki vállalatnál, amelyik több mint félmilliárd dolláros megbízást kapott a bolíviai kormánytól. 

Miközben az országan masszívan jelen van a korrupció és számos botrány pattant már ki, az elnök mindeddig távol tudta magát tartani ezektől az ügyektől. Azonban ez a történet már őt is besározta. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.