link Forrás

Az NSA lehallgathatta Berlusconit is, az olaszok kiakadtak

külföld
2016 február 23., 17:02
comments 38

Az olasz kormány bekérette a Rómába delegált amerikai nagykövetet, John Phillipset, miután komolyan felmerült a vád, hogy az amerikai kémhivatal, az NSA lehallgatta az egykori olasz miniszterelnököt és pár közeli beosztottját is 2011-ben, az eurókrizis idején. 

A sztorit egy olasz lap, a L’Espresso szellőztette meg, Wikileaks dokumentumokra hivatkozva. Állítólag az amerikaiak akkor hallgatták le Berlusconit, amikor az olasz gazdaság épp teljes mélyrepülésben volt, a miniszterelnöknek pedig a Bunga-bunga néven elhíresült szexpartijaival volt tele a sajtó. 

Berlusconi mellett régi személyi tanácsadója, Valentino Valentini, biztonsági tanácsadója, Bruno Archi, egy diplomáciai tanácsadó, Marco Carnelos és Olaszország NATO-delegáltja, Stefano Stefanini volt még a lehallgatott személyek között. 

Az Egyesült Államokat állítólag az aggasztotta, hogy Berlusconi közeli kapcsolatot tartott fenn az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal. Korábbi Wikileaks iratokból már lehetett tudni, hogy Valentininek sok gyanús kapcsolata volt Oroszországban és ő felügyelte Berlusconi rejtélyes orosz érdekeltségeit is. A kiszivárgott diplomáciai iratok szerint Berlusconi személyesen is gazdagodhatott az Olaszország és Oroszország között született energetikai üzleteken. 

Az Egyesült Államok követsége egyelőre nem reagált a jelentésre, ami egy nappal azután jelent meg, hogy a Wall Street Journal megírta, Olaszország hozzájárult, hogy az amerikai haderő használja az ISIS elleni akciókhoz drónbázisként a szicíliai támaszpontot. Az amerikaiak eredetileg offenzív támadásokat is akartak indítani innen, de az olaszok ezt végig ellenezték, így végül csak védekező akciókhoz lehet majd bevetni a drónokat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.