Bill Gates azt szeretné, hogy a középiskolások tegyenek csodát, és állítsák meg az éghajlatváltozást

Újra levelet írt a világnak a világ fő-fő jótevő milliárdosa, Bill Gates, és felesége, Melinda Gates. Ezúttal a világ középiskolásainak címezte üzenetét, és azt kéri tőlük: tegyenek csodát.

A világ lakóinak 18 százaléka nem fér hozzá áramhoz, őket mindenképpen áramhoz kellene juttatni, de anélkül, hogy nőnének a nettó széndioxid-emissziók – hiszen ezeket az évszazád közepéig le kellene vinni nullára.

Szóval úgy kellene sokkal több áramot termelni, hogy közben ez kevésbé szennyezze a világot.

Ez lenne a nem túl bonyolult csodaképlet:

Itt a P: lakosság, S: egy ember által igénybe vett szolgáltatás, E: szolgáltatásra jutó energiamennyiség, C: energiamennyiségre jutó széndioxid-kibocsátás.

Gates szerint nem lehet arra számítani, hogy pusztán energiahatékonyságból levigyük a globális nettó széndioxid-emissziót nullára, ezért csoda kellene, az energia előállításákor megtermelt széndioxid mérséklésével lehet csak megállítani a dolgot. Ahhoz viszont új találmányok, "őrült ötletek" kellenek a milliárdos szerint, aki azért arra kéri a mai fiatal generációt, álljon elő ezekkel.

Akit ennél bővebben is érdekelnek a Windows-milliárdos eszmefuttatásai, klikk ide.

(Gates Notes, Bloomberg)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.