Felkerült a Spiegel bestseller listájára a Mein Kampf Németországban

Írtunk korábban mi is arról, hogy mivel Adolf Hitler halála óta 70 év telt el, megszűntek a szerzői jogok és szabadon kiadhatóvá vált a náci tömeggyilkos börtönben írt ideológiai alapvetése, a Mein Kampf.

A mű kiadását a jogtulajdonosok beleegyezésével hosszú évtizedeken át tiltották Németországban, az új helyzetben viszont bárki kedvére kiadhatja a könyvet, nem kell hozzá semmiféle hozzájárulás. Ezért a német állam előremenekült, és hivatalos kritikai kiadások készült, amihez társadalomtudósok összesen 3500 lábjegyzetet írtak össze, kétezer oldalasra duzzasztva a művet. 

A szerkesztett változat (Arash Sadeghian / Anadolu Agency)

Ez a szerkesztett verzió bukkant fel a német irodalmi élet legfontosabb hivatkozási helyén, a Spiegel bestsellereket gyűjtő listáján, ahol a non fiction kategóriában már a második helyet foglalja el.

Pedig a BBC újságírója korábban azt tapasztalta, hogy bár a legtöbb boltban árulják ugyan a könyvet, de egyáltalán nem viszik túlzásba a marketinget. Sokszor nem látható helyeken van, más boltok pedig csak egy-két példányt rendeltek belőle. 

Az online forgalom viszont nagyon beindult és kevéssel később ehhez felzárkóztak az üzletek is. (Washington Post)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.