Hivatalos: pár másodperccel megelőzte a kopaszok gyűrűjében Erdösi Lászlóné az MSZP-t

politika
2016 február 23., 12:47
comments 207

Kikerült a Nemzeti Választási Iroda honlapjára, hogy a kopaszok nagy érdeklődésétől kísérve milyen népszavazási kérdéseket adtak be a vasárnapi zárva tartásról. 

A Nemzeti Választási Iroda kapujához a következő sorrendben érkeztek:

1. egy tucat kopasz, akik között többen Kubatov Gábor magánhadseregének tagjait vélték felfedezni

2. MSZP-sek

3. Erdösi Lászlóné, akiről eddig az égvilágon semmi sem derült ki

A beadás sorrendje a következő volt:

1. Erdösi Lászlóné

2. az MSZP-s Nyakó István

A hajnal óta ott lévő kopaszok nem adtak be kérdést. 

A sorrend azért fontos, mert a választási iroda a hasonló témában beadott kérdések közül az időrendben elsőként érkezőt vizsgálja meg, a többit automatikusan visszadobja. Így sikerült eddig többször is blokkolni, hogy a vasárnapi zárva tartásról egy pontosan megfogalmazott érdemi kérdés jusson el népszavazásig, a gyorsabban beadott, de rosszul vagy hibásan megfogalmazott kérdéseket pedig elkaszálják. A hosszú és eredménytelen procedúrát a Kúria jogerős döntése zárja le, aztán kezdődhet újra a kérdésbeadás. 

Most ezért ment a harc.

A választási iroda szerint időrendben elsőként érkezett, a nyilvánosság számára eddig ismeretlen Erdösi Lászlónél által beadott kérdés így szól:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek - a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint - továbbra is zárva tartsanak vasárnap?"

Elsőre úgy tűnik, hogy sokkal összeszedettebb, mint a korábbi kamu kérdések, de azért van rá lehetőség, hogy újraindítsák majd valamikor az egészet. 

Hiszen volt már példa olyan elutasításra, amiben pontatlannak ítéltek egy kérdést, mivel a kiskereskedelmi szektorban nincs általános munkavégzési tilalom a hétvégén, mert számos üzlet felmentést kapott. Így aztán "olyan tény egyet nem értésére hívja fel a szavazópolgárt, mely ebben a formában nem áll fenn, a védettséget élvező kérdésbe ütközik és van egy egyértelműségi probléma is."

Majd eldöntik, hogy megfelel-e a követelményeknek (ez a számos próbálkozás ellenére a vasárnapi boltzárnál még egyszer sem sikerült) vagy újra kezdődik az egész.

Nyakó István kérdése ez lett volna:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?" 

Ennek hitelesítését fogják valószínűleg megtagadni a "párhuzamossági moratóriumra" hivatkozva.

Volt egy harmadik kérdés is, ezt időrendben előzte mindkettőt, az MSZP-s Őrsi Gergely Ferenc nyújtotta be, de ennek nincs köze a vasárnai boltzárhoz.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a 2011. december 31-én hatályos törvényi szabályozásnak megfelelően biztosítsa a népszavazáshoz való jogot?"

Az NVI elnökének, Pálffy Ilonának öt napja van arra, hogy formai szempontból megvizsgálja a beadott kérdést, és ha megfelel a jogszabályi előírásoknak, akkor azt egy szinttel feljebb, a Nemzeti Választási Bizottság elé terjessze. 

A kérdés formai vizsgálatánál az NVI elnöke a többi között azt ellenőrzi, hogy a kérdéshez benyújtottak-e húsz és harminc közötti támogató aláírást, a kezdeményezőt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az adatvédelmi nyilvántartásba vette-e, valamint a benyújtó magánszemély közölte-e a nevét, a lakcímét, a személyi azonosítóját és a nyilatkozatát arról, hogy a kezdeményezést magánszemélyként nyújtja be. 

Ha a kérdést a bizottság elé terjesztik, akkor az NVB-nek további 30 napja van a kérdés hitelesítésére.

Ha nem hitelesíti, akkor jön még csak a Kúria döntése. És utána indulhat újra az egész. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.