Matolcsy: Utolérjük Ausztriát

Történelmi célunk Ausztria utolérése, ami reálissá vált az elmúlt öt év teljesítménye alapján 

– mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Orbán Viktor felkérésére megszerkesztett Versenyképesség és növekedés című könyv bemutatóján a Világgazdaság beszámolója szerint.

A versenyképesség növelésén alapuló gazdaságpolitikát kell folytatni a következő években, mert a következő 25 év a felzárkózás időszaka lesz - mondta Matolcsy. Az MNB elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt két évben az osztrák gazdaság bővülésénél 2-2,5 százalékkal nagyobb ütemet produkált Magyarország, ez a növekedési ütem a következő években is tartható lesz.

Az MNB elnöke emlékeztetett: 2010 óta az ország sikeres gazdasági és pénzügyi stabilizációt hajtott végre, emellett Magyarország ráállt a tartós gazdasági növekedési pályára. Erre alapozva megvalósítható lesz az ország felzárkózása,amely elképzelhetetlen a versenyképesség javítása, növelése nélkül - mondta Matolcsy György.

De tényleg?!

  • Magyarország átlagos éves növekedési üteme az utóbbi öt évben: 1,64 százalék
  • Magyarország GDP/fő-je: 10,7 ezer euró
  • Ausztria átlagos éves növekedési üteme az utóbbi öt évben: 1,03 százalék
  • Ausztria GDP/fő-je: 38,7 ezer euró

Ez alapján a 444.hu egyszerű modellszámítása szerint:

Bizony, a Nagy Előzés 2238-ban, tehát több, mint kétszáz év múlva következhet be. Mármint az elmúlt öt év teljesítménye alapján.

:-(