Plasztikai műtéte után lett kleptomániás egy brazil nő

2016 február 23., kedd 22:50
28

Egy meglehetősen bizarr orvosi esetről számolt be a brit orvosi szaklap, a Case Reports nyomán a Quartz

Egy brazil nőnél, aki egy előre eltervezett plasztikai műtéten esett át, a műtétet követő időszakban impulzuskezelési problémák jelentkeztek. Egész pontosan a kleptománia egy közepes szintű stádiuma alakult ki nála. 

A nő többek között zsírleszíváson és mellátalakításon esett át, és az orvosok rögtön ébredése után tudták, hogy valami nincs rendben: levert volt, apatikus, nem érezte jól magát. Vizsgálatokat végeztek rajta, melyek megállapították, hogy vagy a műtét során vagy kevéssel utána az agya nem kapott elég oxigént. 

Vélhetően a mesterségesen előidézett alacsony vérnyomása okozhatta a gondokat. Ez amúgy rendszeres technika hasonló műtéteknél, a vérnyomás csökkentése ugyanis mérsékli a műtét során a vérzést. Most azonban ennek köszönhetően vélhetően nem jutott elegendő vér a páciens agyába. 

A következő hetekben a nőnél a kleptománia tipikus tünetei jelentkeztek. Erős késztetést érzett, hogy ellopjon tárgyakat, még akkor is, ha amúgy volt pénze arra, hogy megvásárolja őket. Amikor elkapták egy üzletben, hogy lop, orvosai avatkoztak közbe, hogy a rendőrség kiengedje. 

Hasonló esetről, amikor az agy oxigénellátásának csökkenése miatt alakult ki valakinél kleptománia, a szakirodalomban csak egyetlen leírást lehetett találni, nagyon ritka esetről van szó tehát. 

A nő állapota amúgy heteken belül javult, majd helyre is állt, az orvosok szerint az agya képes volt meggyógyítani magát azzal, hogy helyreállította a megfelelő kapcsolódásokat a korábban sérült agyrészekkel. (Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt