Az ÁNTSZ szerint a hálapénz ellen tiltakozó orvosok csak az egészségügy hitelét ássák alá

Reagált az „1001 orvos hálapénz nélkül”, fiatal orvosokból alakult Facebook-csoport állításaira az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szoltálat.

A fiatal orvosok többek között azt állítják, hogy 

„A WHO 1000 ápolási napra legalább 20 liter alkoholos kézfertőtlenítő használatát javasolja. Magyarországon ez jóval elmarad ettől, 6 liter/1000 betegnap, a legkevesebb Európában”

Illetve, mint arról cikkünkben beszámoltunk, még a szakma számára is nehéz hozzáférni a kórházi fertőzésekről szóló adatokhoz:

„Alapvető probléma, hogy még a szakmai közvélemény számára is nagyon nehezen elérhetők az adatok, nem csak ön nem találja meg” 

– írták kérdésünkre.

Az ÁNTSZ szerint ugyanakkor „az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak, mindenki számára szabadon hozzáférhetők az Országos Epidemiológiai Központ honlapján. A jelentések közérthető, a nem szakértő közönség számára is értelmezhető módon összegzik a rendelkezésre álló információkat.”

Az ÁNTSZ ugyanakkor közleményében maga ismeri el, hogy az adatok nem hozzáférhetőek, azokról csak összegzések („jelentések”) látnak napvilágot, amelyet egyébként éppen az ÁNTSZ állít össze.

Tehát az adatok nem hozzáférhetőek, kérdés, hogy az ember az ÁNTSZ-nek hisz, vagy a szakmában jártas, tiltakozó orvosoknak.