Az olasz miniszterelnök kitart amellett, hogy el kell venni a támogatásokat a visegrádi országoktól, ha nem fogadnak be menekülteket

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Matteo Renzi olasz miniszterelnök egy Právo nevű cseh lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy reális mérlegelés tárgya, hogy az Európai Unió a jövőben csökkentse a négy visegrádi ország támogatását, amennyiben azok továbbra is elutasítják a menekültek befogadását.

Matteo Renzi - Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

Hangsúlyozta, hogy nincs szó fenyegetésről, ahogy ezt valaki minősítette, hanem egy teljesen nyílt és reális mérlegelésről. Szerinte az uniós tagság a közös értékek vállalásáról és a kölcsönös szolidaritásról szól. És ennek minden téren meg kell nyilvánulnia.

Kiemelte, hogy Olaszország évente mintegy 20 milliárd euróval járul hozzá az EU költségvetéséhez, míg vannak olyan államok, amelyek többet kapnak, mint befizetnek. Szerinte ez még rendben is lenne, de elvárja, hogy a menekültválság megoldása ne nehezedjen csak Görögország, Olaszország, Németország vagy Svédország vállára. Szerinte a megoldásba minden uniós államnak be kell kapcsolódnia.

Bízik abban, hogy amikor majd elkezdenek a 2020-2026-os időszak uniós alapjairól beszélni, amire rövid időn belül sor kerül, ezt majd nem kell külön hangsúlyozni. 

A hétvégi uniós csúcs után Orbán Viktor az olasz miniszterelnök fenyegetésével kapcsolatban megjegyezte, hogy szerénységre intené azokat, akik ilyen kijelentéseket tesznek, mert nem lehet tudni, hogy 2020-ban egyáltalán még hivatalban lesznek-e. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.