Népszavazás lesz a menekültkvótáról

politka
2016 február 24., 11:17
comments 730

Szerda kora délután sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor. Ilyenre nagyon rég nem volt példa, és alig egy nappal a verőemberekkel befenyített népszavazási kezdeményezés után sokan hihették, hogy ez lesz a téma. És tényleg ez is lett, csak nem úgy.

A miniszterelnök azt jelentette be, hogy népszavazást kezdeményeznek az EU által tervezett menekültkvóta kapcsán.

Orbán elmondta, hogy a népszavazásról a szerdai kormányülésen döntöttek, a kérdés pedig így fog szólni:

"Akarja-e, hogy az Európai Unió az országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

A miniszterelnök szerint aki nemmel válaszol majd, az kiáll Magyarország függetlensége mellett. És jó szívvel ajánlja más európai országoknak is, hogy hasonló lépést tegyenek, mert "nem lehet az emberek feje fölött dönteni". Szerinte a kvóta átrajzolna hazánk és a kontinens demográfiai, vallási, kulturális térképét, és ezt nem lehet az emberek véleményének kikérése nélkül eldönteni.

A kvótával kapcsolatban egyébként már múlt héten benyújtott egy népszavazási kezdeményezést egy Csabai József nevű magánszemély, de azt alig másfél órával Orbán sajtótájékoztatója előtt visszavonta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.