Peking és Washington közösen szankcionálja tovább Észak-Koreát

külföld
2016 február 25., 05:10
comments 18

Az észak-koreai diktatúra gyakorlatilag egyetlen szövetségese, Kína és az Egyesült Államok megállapodott annak az ENSZ biztonsági tanácsi (BT) határozatnak a tervezetéről, amely az Észak-Korea elleni újabb szankciókról rendelkezik - mondták el ENSZ-diplomaták szerdán.

Hozzátették, hogy a tervezetet tanulmányozásra továbbküldték a másik három állandó BT-tagállamnak (Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország).

A megállapodás Vang Ji kínai külügyminiszter washingtoni látogatása alatt született. Vang és John Kerry amerikai külügyminiszter már keddi találkozójukat követően jelezték, hogy várakozásaik szerint a BT-ben nemsokára sikerül megállapodásra jutni a témában.

Észak-Korea ellen a folytatódó atom- és rakétakísérletek miatt terveznek újabb szankciókat. Phenjan januárban azt állította, hogy kísérleti célból hidrogénbombát robbantott fel, február elején pedig rakétaindítással vívta ki a nemzetközi közösség bírálatait. 

Az ENSZ-testület már csütörtökön foglalkozik a témával, de egyelőre nem dőlt el, hogy az ülésen megvitatják-e a tervezetet. 

Washingtonban szerdán azt is bejelentették, hogy március végén Hszi Csin-ping kínai elnök részt vesz az atombiztonságról szóló nemzetközi konferencián. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.