A NATO képtelen lenne megvédeni keleti határait egy orosz agressziótól

külföld
2016 február 26., 11:10
comments 323

Pénteken hozza nyilvánosságra jelentését a NATO védelmi képességeiről az Atlanti Tanács. Az előzetesen kiszivárgott részletek alapján a tanács hat szakértője, köztük a volt főtitkár Jaap de Hoop Scheffer, a volt főparancsnokhelyettes, Sir Richard Shirref és a NATO katonai tanácsának volt vezetője, Giampaolo di Paola arra figyelmezteti a szövetséget, hogy

jelen állás szerint képtelen volna megvédeni keleti határait egy orosz agresszióval szemben.

A Tanács jelentése szerint a NATo több fontos tagállamában a mai napig alulfinanszírozott a hadsereg, emiatt "kritikus hiányosságok" vannak "kiürített hadseregeikben". Például a német hadsereg 31 Tiger helikopteréből mindössze 10 üzemképes, 406 Maruder típusú gyalogsági páncélosukból pedig csak 280.

Sir Richard szerint, aki korábban a brit szárazföldi parancsnokság vezérkari főnöke is volt, a brit hadseregnek "még egy dandár készenlétbe helyezése is gondokat okozna, hogy egy hadosztályról ne is beszéljünk.

Nem ez az első kiábrándító jelentés a NATO keleti harckészültségéről. Januárban a RAND Corporation publikálta több tucat hadijátékának végeredményét, melyek alapján arra jutottak, hogy Oroszország hatvan óra alatt képes lenne teljesen lerohanni a Baltikumot, katasztrofális vereséget mérve a NATO-ra. (Via Financial Times. A címlapi gifen amerikai Abramsek gyakorlatoznak az orosz-lett határon.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.