Együttérző szülő vagy? Bele fogsz betegedni a sok törődésbe :-(

2016 február 26., péntek 11:28
29

Minél együttérzőbb egy szülő, annál valószínűbben rendeli alá saját egészségét gyermeke jólétének:

kevesebbet alszik, vagy hanyagolja a testmozgást, hogy inkább gyerekével törődhessen.

De az együttérzés nem csak ezzel károsíthatja az egészségét, hanem ennél közvetlenebbül is.

A Northwestern Egyetem kutatói online már tavaly publikált, nyomtatásban márciusban megjelenő tanulmányukban kutatási eredményeik alapján azt állítják, hogy

az együttérző szülők szervezete folyamatos gyulladásban van.

Vagyis konkrétan az egészségük rovására megy, hogy komolyan aggódnak gyermekük testi-lelki egészségéért. Ennek egyébként elég egyszerű a magyarázata: az együttérzéshez félre kell tenni saját érzelmeinket, ez pedig stresszt, a stressz pedig gyulladást okoz.

A kutatás amúgy folytatása egy tavalyinak, amiben depressziós gyerekek szülein végeztek vizsgálatokat. Akkor az derült ki, hogy minél depressziósabb egy gyerek, az empatikus szülők szervezetében annál több, gyulladásra utaló jelet lehet kimutatni.

Az empátia amúgy nagyon fontos szülői tulajdonság, korábbi kutatások már kimutatták, hogy minél empatikusabb a szülő, annál jobb a gyereknek. De a kutatást vezető Erika M. Manczak szerint a szülőknek is jobban oda kéne figyelniük magukra, így például azokon a családterápiás konzultációkon, ahol empátiára nevelik a szülőket, arra is meg kéne tanítani őket, hogy közben hogyan gondoskodjanak testi egészségükről. (Via Quartz. A címlapi gif forrása ez a Youtube-videó.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt