Nem elégszenek meg a közoktatási törvény toldozgatásával, újat akarnak a tiltakozó tanárok

oktatás
2016 február 26., 08:42
comments 139

Közleményben toboroz támogatókat alternatív közoktatási kerekasztalának, a Civil Közoktatási Platformnak a Tanítanék Mozgalom - ez az, amit a pedagógustiltakozást kirobbantó Pilz Olivér és az ahhoz az elsők között csatlakozó zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, Pukli István alapítottak.

Közleményükben illegitimnek minősítik a kormány által létrehozott Köznevelési Kerekasztalt, amit az oktatáshoz alig, vagy egyáltalán nem, a kormányhoz viszont annál inkább kötődő szervezetekkel tömtek ki, garantálva, hogy a döntéseket ezek, például a Fekete György féle MMA hozhassák meg.

Ezzel szemben hívták életre a CKP-t, ami szerintük egyedüliként lehet képes megoldást találni a problémára, mert "a hiteles szakértők, hiteles szervezetek és szakszervezetek munkáját a Tanítanék Mozgalom lendülete, friss szellemi kapacitása és lelkesedése támogatja".

Közleményükben megismételték követeléseiket is:

  • hogy a kormány mondja ki, hogy a 2011-ben elfogadott köznevelési törvényt átmenetinek tekinti, és kezdje meg az érdemi egyeztetést egy új közoktatási törvényről;
  • hogy ezek az egyeztetések a szakmai alapoktól kezdődjenek, és ne a meglévőt toldozgassák;
  • hogy az oktatásra fordított források érjék el a mindenkori GDP 6%-át;
  • hogy azonnal kezeljék az intézmények napi működését ellehetetlenítő helyzetet.

(Via. Címlapkép: MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.