Rakétakilövésekkel bizonygatja az USA, hogy még képes atomcsapásra

külföld
2016 február 26., 09:06

Az amerikai légierő csütörtök éjjel kilőtt egy Minuteman III típusú interkontinentális ballisztikus rakétát a Marshall-szigetek Kwajalein atolljára. A rakéta atomtöltet célba juttatására is alkalmas, de most csak üresen lőtték fel. Egy héten belül ez már a második amerikai rakétakísérlet volt, és mert nem új típusú fegyvert próbáltak ki, ezt csak erődemonstrációként lehet értékelni.

Vagyis az USA most, hogy Észak-Korea folyamatosan teszteli csapásmérő fegyvereit, Oroszország pedig egyre aktívabban és egyre távolabbi országokban avatkozik be nemzetközi konfliktusokba, demonstrálta, hogy még mindig képes atomcsapásra.

Erre szükség is volt: az amerikai atomarzenál kezd kiöregedni, két éve pedig komoly botrányt okozott az amerikai rakétahaderő leharcoltsága. Az amerikai védelmi minisztérium azóta dollármilliókat költött a felkészületlennek bizonyult személyzet továbbképzésére és a nukleáris létesítmények karban tartására. Barack Obama elnök pedig utolsó védelmi költségvetésében 1,8 milliárd dollárnyi plusz forrást különített el a kiöregedőben lévő nukleáris hordozóeszközök fejlesztésére. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.