Miért és hogyan adott a Nemzeti Bank 1,5 millió forintot egy pergető horgászversenyre?

belföld
2016 február 27., 06:28
comments 102

2015 óta összesen ötmilliárd forintot osztogatott el a Nemzeti Bank a nyereségéből az úgynevezett „társadalmi felelősségvállalási programja” részeként. Komolyzenére, könyvekre, egyházaknak, oktatásra, csodazongorára, haverok interjúköteteire, szóval ezerféle célra adtak vagy költöttek pénzt, teljesen ellenőrizetlenül, a szájuk íze szerint. A gigantikus összeg a jegybank nyereségéből származik, ami nem a briliáns jegybankároknak, hanem a forint gyenge árfolyamának köszönhető. Az erről szóló cikkünkben láttam meg a maga 1,5 milliójával is végképp abszurdnak tűnő horgászverseny-támogatást, hogy azonnal úgy eredjek a nyomába, mint egy felajzott balin a snecikébe.

A vonatkozó táblázatban ennyi szerepelt:

2015 aug 26 1,5 millió „Mátrai Pergetők” Horgász Sport Egyesülete, horgásztalálkozó

Szóval mégcsak nem is helyi egyesületről van szó. Talán valami MNB-s fejes imád ennyire gumihalazni? Vagy kősüllők gyomrába rejtve talicskázzák ki a pénzt? –– gondoltam magamban, és indulhatott a kutatás. Hamar megtaláltam a Mátrai Pergetők weboldalát, több helyen is hagytam üzenetet. Másnap visszahívtak, maga Forgó András, az egyesület elnöke volt az, és mindent elmesélt.

Kiderült, hogy a Mátraiak 8-9 éve rendeznek 24 órás, de a mellékprogramokkal együtt egy egész hosszúhétvégén át tartó pergető versenyt Tiszaroffon. (Ez két másik, egyéb egyesületek által szervezett hasonló versennyel együtt kiad egyébként egy sorozatot is.)

5 versengő csónakkal indultak, ma már 100 versenyző próbálkozik szombaton reggel 8-tól vasárnap 8-ig a ragadozóhal-fogással, párokban. 

Forgó szavaiból kiderült, hogy a rendezvényük hamar egyfajta falunappá vált, nem kis részben a hagyománnyá vált ökörsütés miatt. Forgó finoman fogalmazott, de elég világosan kikerekedett a kép: Tiszaroff szegény, 1500 lakosú település, ahol önmagában egy (két, három) adag ingyen sült ökör is igen sokat tud jelenteni a helyieknek. Mondjuk kétnapi meleg élelmet. Ennek megfelelően nemcsak pecások látogatják a rendezvényt, a szervezők meg senkit sem küldenek el, aki megjelenik ökörért. 

A növekvő népszerűség miatt a költségvetés is nőtt, amit egyre kevésbé tudott kigazdálkodni az egyesület. Ekkor jött a pecások szempontjából szerencsés fordulat. Az elképesztő MNB-s bevásárlási hullám részeként a Matolcsy-féle jegybank megvette és felújította a helyi kastélyt, hogy a megfáradt jegybankároknak legyen hol pihenniük.

A sztori innen engem arra emlékeztet, mint a matolcsysta Magyar Nemzeti Bank egyfajta XIX. századi, magát felvilágosultnak tartó orosz földesúrrá változott volna, aki jóindulatúan bánik a környékbeli zsellérekkel.

Az történt ugyanis, hogy a két évvel ezelőtti horgász-falunapon „sokan kijöttek a kastélyból”, együtt ettek-ittak a falusiakkal meg a szervezőkkel, és jól érezték magukat. Ezek után ők szóltak a versenyt addig saját pénzből és szponzori felajánlásokból szervező Mátrai Pergetőknek, hogy létezik náluk egy pályázati lehetőség a társadalmi felelősségvállalási programjuk részeként, amibe beleférne ez a falunapszerűség is. 

A Mátraiak ezek után pályáztak. A pályázatukba beleírták a rossz anyagi helyzetű helyiek vendéglátását is. A tenderen ezek után nyertek 1,5 milliót, ami durván a felét fedezte a 2015-ös találkozó összköltségvetésének. 

A helyieket az eseményen nemcsak etetik. Magán a fő, 24 órás versenyen is indul több roffi illetőségűi csónak, de emellett külön rendeznek finomszerelékes, úszós (keszegező) versenyt a helyi gyerekeknek, amihez a teljes felszerelést a szervezők biztosítják, és pólót is nyomtatnak nekik. 

Az MNB-vel kötött szerződés egyik pontja szerint a 1,5 millióért cserébe a versenyt más nem támogathatja. A roffi lakosok pedig nevezési díj nélkül, ingyen versenyezhetnek. 

Az, hogy MNB-földesúr vidám helyieket szeretne látni a kastélya környékén, abból is kiderült, hogy 2014 óta ezzel az 1,5 millióval együtt összesen 23,2 forintot adtak tiszaroffi célokra, vettek például egy 9 fős kisbuszt az Összefogás a Közösség Jövőjének Megalapozásáért Alapítványnak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.