Ha terhes, lehetőleg egyáltalán ne igyon semmilyen alkoholt. De még egy pohárkával se!

tudomány
2016 február 28., 09:44
comments 112

Az alkoholizmussal foglalkozó orvosi szaklap, az Alcoholism: Clinical and Experimental Research legutóbbi számában közölt friss tanulmány szerint már egészen elenyésző mennyiségű alkohol is életreszólóan károsíthatja a megszületendő magzatot.

Vizsgálataik szerint már négy pohár bor hatására nőhet a születendő gyermek hajlama az alkoholizmusra.

Nicole Cameron, a kutatás vezetője szerint "az alkohol mocskos egy drog, ami több rendszerre is hatással van". Kutatásukban épp ezért a terhesség második trimeszterére koncentráltak, mert ekkor fontos dolgok történnek, például ekkor fejlődnek ki a GABA receptorok az agyban, ezek pedig aztán komoly szerepet játszanak a függőségek kialakulásában.

A kutatás legmegrázóbb eredménye, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás nemcsak a születendő gyermekre, hanem annak születendő gyermekeire is hatással van, vagyis az alkoholista hajlamok két generáción át is továbbadhatók. (Via Medical News Today)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.