Orbán: Nem a Klik miatt kell aggódni, hanem a világvége miatt

politika
2016 február 28., 15:53
comments 517

Orbán Viktor miniszterelnök idei évértékelő beszédét egy Esterházy Pétertől vett idézettel kezdte, aztán Déry Tiborral és Tamás Gáspár Miklóssal folytatta. Előre levédte magát, senki se gondolja, hogy ő nem képes árnyalt gondolkodásra, ne volna ismerete mindenféle nézetről. 

Aztán kifuttatta a beszédet egy igazi összeesküvés-elméleten alapuló, paranoiás vészharangkongatásra. A drámai helyzetben az egyetlen megoldás az, hogy ő személyesen máris mozgósította a fegyveres erőket.

Ha csak a miniszterelnökre figyelnénk, azt gondolhatnánk, hogy a tatárjárás megkezdődött, csak napjaink IV. Bélája felkészültebb mint a 13. századi volt. Pedig nem is IV. Bélához, hanem Hunyadi Jánoshoz hasonlította magát finoman.

Orbán Ráhel és Tiborcz István
photo_camera Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István az évértékelőn. Fotó: Botos Tamás 

Orbán Viktor nagy beszédei évek óta az apokalipszis köré szerveződnek. Nemzethalált vizionált a választási kampányokban, amennyiben a baloldal nyerne. Nyomorúságot vizionált, ha ő nem vezetne minket a devizaadósság és a pénzügyi válság idején. Mostani évértékelőjében a világvége európai léptékűvé növekedett: ha ő nem lenne ilyen, akkor összeomlik a civilizáció.

A civilizációra leselkedő veszély értelmezése szerint a népvándorlás, amely kifejezéssel a menekültválságot írta le. Az érvek ismertek: terroristák jönnek be, bandák kergetik az utcán a nőket, győz a homofóbia, az antiszemitizmus, zendülések és gyújtogatások következnek, és minden, amit felépítettünk, minden, ami érték, az összeomlik. Nyugaton ez már el is kezdődött, de ő itt van, úgyhogy nálunk ez nem lesz. 

Ezeket megkérdőjelezhetetlen tényekként jelentette be, és hosszan gúnyolódott azokon, akik szerint ez butaság. Idealista, zavaros fejű, gyenge ember az, aki szerint most Európa nem háborút visel éppen megszálló erőkkel szemben.

Innen nézve pedig minden magyarországi probléma érdektelen kis hülyeséggé vált a beszédben. Baj van az oktatással? Semmiség. Egy kis pénz hiányzik csak, az meg majd lesz úgyis. Baj lenne az egészségüggyel? Majd építünk egy kórházat Budapesten, vidéken már nagyon jó a helyzet. A honi apró gondok tulajdonképpen már meg is vannak oldva. És ha nem is teljesen vannak megoldva, akkor is eltörpülnek ahhoz képest, hogy most az egész európai civilizáció van veszélyben. Ha így nézzük, akkor tényleg minden rendben van Magyarországon. Úgyhogy kicsinyes az, aki ilyenekért aggódik, sugallta a beszéd.

Féljél és aggódjál nagyban! És előzd meg az apokalipszist a kormány népszavazásával! Ez volt az idei évértékelés fő üzenete.

Orbán a „hadszíntér” szó használatával, határvédelmi katonai intézkedések bejelentésével, védvonalak kiépítésével mutatta be, hogy mi az, amire igazából szüksége van most Magyarországnak. Ukrajnától Szlovéniáig terjedő kőkemény határvédelemre, valószínűleg kerítésre. 

photo_camera

Orbán Viktor arra is figyelmeztetett, hogy nem szabad elhinni, hogy a menekültek csak úgy menekülnek, függetlenítette gondolatmenetét a szíriai és az iraki háborútól is. A menekülteket három ellenség koalíciója szervezetten hozza, e három erő pedig:

  • a brüsszeli politikusok,
  • a jogvédők,
  • és az embercsempészek.

Ők összefogtak, hogy elveszejtsék az ismert európai kultúrát, és helyébe valami szörnyűséges káoszt szabadítsanak a világra.

Amíg ezt a lázálmot nem sikerül legyőzni, addig nem lehet mással foglalkozni. Orbán szerint évtizedekig tart még ez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.