Átverték a szocialistákat, mégis Erdősiné kérdését hitelesítette az NVB

politika
2016 február 29., 15:47
comments 795
  • Délelőtt eljutott a sajtóhoz Patyi Andás, a Nemzeti választási Bizottság elnökének határozati javaslata, amiből arra lehetett következtetni, hogy el fogják kaszálni Erdősiné botrányos körülmények között beadott népszavazási kérdését, a szocialistákét pedig hitelesítik. 
  • A testület hétfő esti ülésén az elnök még úgy érvelt, hogy Erdősiné kérdését el kell utasítani. Kimondták azt is, hogy a kopaszok megsértették a választási alapelveket, mikor sorfalat álltak Nyakó István előtt.
  • Ehhez képest az NVB 7 igen 5 nem mellett hitelesítette Erdősi Lászlóné népszavazási kérdését. A szocialistákét pedig elutasították a párhuzamosság miatt. 

A Nemzeti Választási Bizottság ülésén rátértek a a vasárnapi zárva tartásról múlt kedden kopaszok gyűrűjében beadott népszavazási kezdeményezésekre is. Hétfő délelőtt derült ki, hogy a testület elkaszálhatja Erdősiné kérdését, mivel kérdéseket személyesen kell beadni, a nő helyett pedig egy fiatal férfi pecsételt.

Az NVI elnöke, Pálffy Ilona vasárnap úgy döntött, hogy Erdősiné kérdését és Nyakó István kérdését is az NVB elé terjeszti. Egyébként az egyiket a párhuzamosság elve miatt automatikusan el kellett volna utasítania. Pálffy azonban nem akarta felvállalni a politikai színezetet kapott döntést, hogy kizárja az egyik kérdést, ezt a bizottságnak kell megtennie délután.

Az ügy megtárgyalásához az NVB hétfői ülésén levetítették a térfigyelő kamerák felvételeit is, amelyeken látszott, hogy a kulcspillanatban - tehát mikor az időbélyegzőnél hitelesíteni kellett volna a kérdését - Nyakó Istvánt akadályozták abban, hogy odalépjen. A néni segítője pedig beelőzte.

photo_camera

A szocialista politikus Patyi András kérdésére, hogy miért lépett félre, ha már korábban ott állt, Nyakó azt felelte, hogy az NVI egyik alkalmazottja arrébb küldte, amikor beállt a hitelesítő bélyegző mellé. Azt mondták neki, hogy egy ragasztóval jelölt vonal jelöli, hova kell állni. Ő jogkövetően akart viselkedni, ezért állt félre. 

A testület elnöke, Patyi Andás azt javasolta, hogy részben adjanak helyt Nyakó kifogásának. Ugyanakkor az elnök szerint fizikai akadályozás nem volt látható a felvételen. 

Azt viszont elismerte, hogy a tömeggel önmagában akadályozták, a csoport egyértelműen Erdősinét és segítőjét támogatta. 

A felvétel

Itt a felvétel arról, hogy Nyakó István megpróbálja átpaszírozni magát két kopasz között, de mire ez sikerült neki, Erdősiné segítője már megelőzi a bélyegzőnél.

Patyi András szerint itt az NVI nem követett el mulasztást. 

photo_camera A Nemzeti Választási Bizottság ülésén a térfigyelő kamerák felvételei alapján vizsgálják, hogy akadályozták-e Nyakó Istvánt a kérdése hitelesítésében - Fotó: Botos Tamás

A kopaszok megsértették a választási alapelveket, de Erdősiné ezt nem használta ki

Erdélyi Péter kollégánk a helyszínről jelentette, hogy a testület három szavazást is tartott a keddi népszavazási tülekedésről.

  • 10 igen és 2 nem szavazat mellett megállapították, hogy a kopaszok megsértették a választási alapelveket, mikor sorfalat állva próbálták meg előnyhöz juttatni Erdősinét.
  • Ugyanakkor megállapították azt is (9 igen és 3 nem mellett), hogy Erdősiné és kísérője nem használták ki a kopaszok élő betonfala miatt kialakult jogellenes helyzetet.
  • Végül pedig a NVB megállapította (10 igen és 2 nem), hogy a Nemzeti Választási Iroda nem követett el jogsértést a múlt keddi balhé során. 

Az NVB elnöke visszadobná Erdősiné kérdését

Miután Lukács Zoltán visszavonta a kifogását, már nem folytatták a napirendek tárgyalását, hanem rátértek a kérdések elbírálására.

Patyi András, az NVB elnöke azt javasolta, hogy a testület tagadja meg Erdősiné kérdésének hitelesítését. Szerinte a személyes benyújtás kiemelkedő jelentőségű. Hozzátette, hogy a szoros versenyhelyzet miatt kiemelt jelentősége van, hogy ki van jelen a benyújtásnál személyesen is. Ezt a Kúria is megerősítette.

Ezzel szemben a KDNP megbízottja, Lovas András azt javasolta, hogy ne utasítsák el a nő kérdését. A fideszes jelölt pedig a mozgássérültek érdekeire hivatkozva mondta azt, hogy nem szabad a személyes jelenléthez ragaszkodni a benyújtás elbírálásánál. 

Végül a szocialisták mégis megszívták, mert a Nemzeti Választási Bizottság 7 igen 5 nem mellett hitelesítette Erdősi Lászlóné népszavazási kérdését. Nyakó kérdését pedig visszadobták a párhuzamosság miatt. 

Pedig a délelőtt kiszivárgott határozati javaslatból még arra lehetett következtetni, hogy nem fogják befogadni a boltok vasárnapi kötelező zárva tartásáról szóló népszavazás a kormány érdekében eltérítő Erdősi Lászlóné kérdését. A négy másodperccel később pecsételő MSZP-s Nyakó Istvánét viszont igen. A testület többsége mégis máshogy látta. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.