Országossá vált a hétfői iskolai otthonmaradós tiltakozás

POLITIKA
2016 február 29., 13:02
comments 163
photo_camera

Jó sokan írnak és küldenek képeket a mai oktatásügyi tiltakozó akcióról. Előzetesen tippelni sem lehetett igazán, hogy pár netező szűk körű bulija vagy országos megmozdulás lesz-e ebből. Most sem lehet tudni igazán, de azért már komoly jelek mutatnak arra, hogy a dolog egész biztosan országos, és egyes helyeken tényleg kiürültek az iskolák. Míg máshol nem.

Ebben a cikkünkben foglaltuk össze a nap korábbi történéseit, van benne egy összesítő térkép is a tiltakozó akcióról, ebben a másik mai cikkben pedig a sztrájkról online közvetítő diákokról esik szó.

A valós számokat persze később próbáljuk megtudni az illetékesektől, egyelőre ilyen kép alakul ki a szilánkokból:

Békéscsabán a szülői minőségében író Józsi bácsi szerint alig ment be felsős a Jankay Tiborba:

A békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola felsős tagozatán ma délelőtt összesen 35-40 gyerek jelent meg (a 327 helyett). Természetesen a tanárok foglalkoztatják őket és gondoskodnak róluk. Mi pedig az itthon maradt gyerekeinkről gondoskodunk és bízunk abban, hogy a mai kormányzatnak egyszer csak megjön a józan esze. Ha nem, akkor a levesbe velük! :-) Kitartás tanárok, kitartás szülők!

A veszprémi Vetési Albert gimi példája is mutatja, hogy az akció Facebook-falán csatalakozottak és a ténylegesen tiltakozók száma között nincs feltétlenül összefüggés. Itt például sokkal többen nem mentek be, mint ahogyan azt a neten előre jelezték, derül ki az ott tanuló Kéri Adél leveléből:

Szóljon ma nevünkben az a fájdalmasan őszinte nyilatkozat, melyet a veszprémi Vetési Albert Gimnázium egyik külföldi lektora intézett félhangosan egy kollégájához, a lyukasóra nyugalmát élvező diákok valódi megrökönyödésére: "Tudod, az a tragédia, hogy mi elmegyünk, többé-kevésbé mind továbbállunk innen egy év után: de ez a sok diák, aki hajt, hogy a munkája megtérüljön , itt marad, a rendszerben csapongván. Már aki tud tanulni, ugyanis a csoportomban idén is akad diák, akinek januárban érkezett meg a tankönyve, Számára még a szülők vásároltak egy példányt októberben, az özvegy Anyuka szégyellte is elfogadni, de végül csak meggyőztük." A tantermek ma azért konganak üresen, mert a trónon terpeszkedő káderek feje az ürességtől kong: a fertőtlenítőszer bizony nem csak a kórházakból hiányzik piszkosul, hanem az Országházból is. A sztrájkhoz való személyes csatlakozással diáktársaim összessége máris többet tett, mint bármelyik 'Kedves Vezető' a Sándor-, avagy a Felcsút-palotában. Az általunk birtokolt információk szerint a 700 diákból kb. 430-an lehetnek jelen, hivatalosan a "Nem leszek suliban!" eseményhez 52 diáktársammal vállaltunk csatlakozást, köztük egy spanyol anyanyelvű cserediák, midőn a kockás ingek akciójában több, mint 120-an mutatták ki részvétüket, s változtatási ambícióikat.

Nyíregyházán is konganak a termek a Krúdy gimiben:

Nyiregyhazi krudy gyula gimnazium- a teljes osztalyom hianyzik, az egyik osztalytarsam csak musorra ment be probalni de azt mondja hogy kb senki nincs😃

Budapest sem maradt ki persze a buliból:

Batthyány Lajos Általános Iskola, Budapest. Az egyik tanár néni szerint 450+ gyerekből mindössze 60-an mentek ma iskolába. A termekben még a székek is a padon maradtak, az iskola kong az ürességtől.

Kaposváron a Honvéd utcai általánosban se jön össze ma az osztályfoci:

Kaposvár Honvéd u Isk. Fiam osztálya az előzetes facebookos egyeztetés szerint 25-ből kb 2-3 gyerek megy. :-)

Budaörsön néhol egy iskolai pingpongmeccs összehozása is képtelenség lenne:

Helló, mi budaörsiek vagyunk, az ottani egyik legnagyobb befogadó iskolába jár a gyermekünk (kb. 800 gyerek jár oda), most elsős, és mi is kihagytuk ezt a napot. A 29 fős osztályból csak egy gyermek ment ma (ez már pénteken kiderült, amikor az osztályfőnök végignézte, hogy kik mondták le az étkezést a mai napra). Több szülő azért is vacillált a dolgon, mert egyrészt nincs kire bízni a gyermeket, másrészt pedig nem mindenki értett egyet a tiltakozás eme formájával (de a célt elismerik). Fontos volt egyébként minden szülő számára a döntésben, hogy nagy nehezen sikerült kideríteni, hogy ezen a napon nem lesz oktatás, csak ügyelet (a tanárok ugyanis semmilyen szinten nem voltak hajlandóak erről beszélni, hiszen ránk, szülőkre volt bízva, hogy mit teszünk). Egyébként van olyan suli is Budaörsön, ahol a szülői választmány meg se "hirdette" ezt a dolgot.

Zsombor a budapesti Terézvárosban legalább nem tök egyedül tolja a biciklit:

Bejöttem suliba 27-en járunk és most 9 koptatjuk a padot. Az egész suliban amúgy csak lézengenek az emberek. A hatodik kerületi Szinyei Merse Pál Gimnáziumba járok.

Nagyjából itt tartunk, küldjétek továbbra is a leveleket és fotókat a megiromKUKAC444.hu-ra, amint vannak összesített számaink, azonnal publikáljuk mindet.

(A fotó Viktória műve)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.