Mucsi professzor kifizetteti a Földművelésügyi Minisztériumnak tanulmányokat író céggel a tőle ellopott részek árát

POLITIKA
2016 február 29., 20:32
comments 278

Januárban derült ki, hogy Horváth László tulajdonában lévő Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. 40 millió forintért készített tanulmányokat a kazah juhtenyésztésről. 

A dolgozatok nagy része viszont plágium volt. 

Többek között Mucsi Imre Juhtenyésztési alapismeretek című könyve III., Juhbetegségek című kötetéből loptak ki egyszerűen húsz oldalt, melyért 8 millió forintot fizetett a Földművelésügyi Minisztérium. (A kiváló könyv egyébként ingyenesen letölthető.)

Korábban Lázár János is megjegyezte az egyik Kormányinfón, hogy ha már úgy alakult, hogy felhasználták Mucsi professzor tanulmányát, akkor a kifizetett pénzből is mindenképpen adjanak neki.

Az RTL Klub híradója most megkereste a professzort, aki szintén úgy látja, hogy a minisztériumnak dolgozó cég tartozik neki. Felvetette, hogy levélben fordul ahhoz a céghez, amelyet a minisztérium megbízott a tanulmányok elkészítésével. Ebben közli velük, hogy a leadott anyagból 20 oldal az őt illetné meg. A Híradónak azt ígérte, hogy ez a levelet még a héten elküldi, és a konzorciumnak kifizetett 8 millió forintnak nagyjából a felét fogja elkérni. Ez a feltétele annak, hogy ne tegyen büntetőfeljelentést.



Az RTL Klub megkérdezett egy jogász is, aki szerint ennek ellenére a Földművelésügyi Minisztériumnak mindenképpen feljelentést kell tennie plagizálás miatt.

Ezzel szemben a Híradó megkeresésére a minisztérium csak annyit válaszolt, hogy „A tanulmány kapcsán esetlegesen felmerülő szerzői jogi vita eldöntésére a minisztériumnak hatásköre nincsen.”

photo_camera

Fazekas Sándor miniszter a plágiumért kifizetett pénzek visszakövetelését firtató kérdésre azt válaszolta, hogy ilyen nem lesz.

„Sajnálatosak azok a körülmények, amelyek között a tanulmány megszületett, de a Minisztérium által meghatározott szakmapolitikai céloknak a tanulmány megfelelt, így meglátásom szerint a Minisztériumot kár nem érte. Úgy vélem, hogy a Dr. Csízi István és Dr. Mucsi Imre urak között esetlegesen felmerülő szerzői jogi vita nem érinti a Földművelésügyi Minisztériumot." 

- írta Fazekas. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.