Arabnak nézték, és megverték Lengyelországban a chilei zongoristát

Christiano Ramos chilei származású zongorista és tanár már évek óta Lengyelországban él. Nemrég azonban, mikor vonattal utazott épp Varsó felé, néhány szkinhed a szerelvényen arabnak nézte, ezért megverték.

Ramos fejsérüléseket szenvedett, és még az egyik fogát is elvesztette.

Hétfőn zongorakoncertet adott, amire a gyűlölet ellenzőit várta. Erre pár tucatnyi ember ment el.

Lengyelországban egyre növekszik az iszlám- és arabellenesség. De a gyűlölködőknem nem mindig sikerül megtalálni az iszlám vallású arabokat. Tavaly például Poznanban vertek meg egy szíriai keresztényt. Az ő támadóit épp hétfőn ítélte börtönbüntetésre a lengyel bíróság.

Adam Bodnar, Lengyelország emberi jogi biztosa kérte a varsóiakat, hogy menjenek el Ramos hétfői koncertjére. Bondar szerint fontos meggyőzni a zongoristát arról, hogy Lengyelországban igenis sok barátja és jóakarója van, a lengyel társadalom nem olyan, mint amilyenek a támadói voltak, és hogy ne hagyja el az országot.

Bodnar szerint az a gond, hogy az utóbbi hónapokban egyre több arab- és iszlámellenes gyűlöletbeszéd jelenik meg a közösségi médiában és a médiában, ez pedig egyre többször vezet erőszakos eseményekhez. (Guardian)