Negyedszer is kihallgatnák a hatóságok a szexuális bűncselekmény áldozatául esett 8 éves kislányt

Megrázó esetről számolt be honlapján a Magyar Helsinki Bizottság: egy édesanya a jogvédő szervezethez fordult, mert a magyar hatóságok negyedik alkalommal kérnek tanúvallomást 8 éves kislányától, aki szexuális bűncselekményt szenvedett el. A kislány nagyon rossz pszichés állapotban van, édesanyja megtagadná a vallomást. 

Egy ilyen szexuális trauma újabb és újabb nyilvános átélése súlyosan nehezíti annak feldolgozását, de a magyar hatóságok erre láthatóan nem voltak tekintettel: 

három különböző hatóság háromszor hallgatta ki a kislányt, 

pedig ő mindannyiszor részletesen elmesélte a történteket, az összes kérdésre egyértelmű választ adott. 

A vallomásait ráadásul nem csak jegyzőkönyvezték, de hangfelvételt is készítettek róluk - újabb érdemi információval nem tud szolgálni a nyomozóknak, ám az illetékesek most mégis ragaszkodnak egy negyedik kihallgatáshoz. Ezt az édesanyja megtagadta, és a Helsinkihez fordult. 

A kislányt annyira megviselte az eset és az azt követő kihallgatások, hogy pszichológus segítségére szorul. Az újabb idézés hírére sírógörcsöt kapott.

A Helsinki szerint minden kihallgatás után azzal nyugtatták a kislányt és az anyukáját, hogy többször már nem kell felidézni a történteket.

"A büntetőeljárásról szóló törvény szerint gyermekkorú személyt csak akkor lehet tanúként kihallgatni, ha a vallomásától várható bizonyíték mással nem pótolható." - írja blogján a bizottság, megemlítve, hogy nem csak a lány tett már részletes vallomást, de a tettes is elismerte a cselekményt. 

Ugyanez a törvény rendelkezik arról, hogy amennyiben az eljárásban különleges bánásmódot igénylő sértett vesz részt, az eljáró bíróság és hatóságok kötelessége a vele szembeni kíméletesség. A jogvédők szerint "ennek az előírásnak bizonyosan nem felel meg az, ha egy nyolcéves gyereket, aki szexuális bűncselekmény sértettje volt, negyedszer akarnak meghallgatni tanúként." 

(Helsinki Bizottság)