Negyedszer is kihallgatnák a hatóságok a szexuális bűncselekmény áldozatául esett 8 éves kislányt

Megrázó esetről számolt be honlapján a Magyar Helsinki Bizottság: egy édesanya a jogvédő szervezethez fordult, mert a magyar hatóságok negyedik alkalommal kérnek tanúvallomást 8 éves kislányától, aki szexuális bűncselekményt szenvedett el. A kislány nagyon rossz pszichés állapotban van, édesanyja megtagadná a vallomást. 

Egy ilyen szexuális trauma újabb és újabb nyilvános átélése súlyosan nehezíti annak feldolgozását, de a magyar hatóságok erre láthatóan nem voltak tekintettel: 

három különböző hatóság háromszor hallgatta ki a kislányt, 

pedig ő mindannyiszor részletesen elmesélte a történteket, az összes kérdésre egyértelmű választ adott. 

A vallomásait ráadásul nem csak jegyzőkönyvezték, de hangfelvételt is készítettek róluk - újabb érdemi információval nem tud szolgálni a nyomozóknak, ám az illetékesek most mégis ragaszkodnak egy negyedik kihallgatáshoz. Ezt az édesanyja megtagadta, és a Helsinkihez fordult. 

A kislányt annyira megviselte az eset és az azt követő kihallgatások, hogy pszichológus segítségére szorul. Az újabb idézés hírére sírógörcsöt kapott.

A Helsinki szerint minden kihallgatás után azzal nyugtatták a kislányt és az anyukáját, hogy többször már nem kell felidézni a történteket.

"A büntetőeljárásról szóló törvény szerint gyermekkorú személyt csak akkor lehet tanúként kihallgatni, ha a vallomásától várható bizonyíték mással nem pótolható." - írja blogján a bizottság, megemlítve, hogy nem csak a lány tett már részletes vallomást, de a tettes is elismerte a cselekményt. 

Ugyanez a törvény rendelkezik arról, hogy amennyiben az eljárásban különleges bánásmódot igénylő sértett vesz részt, az eljáró bíróság és hatóságok kötelessége a vele szembeni kíméletesség. A jogvédők szerint "ennek az előírásnak bizonyosan nem felel meg az, ha egy nyolcéves gyereket, aki szexuális bűncselekmény sértettje volt, negyedszer akarnak meghallgatni tanúként." 

(Helsinki Bizottság)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.