Népszavazást kezdeményez a Jobbik a külföldiek földvásárlásáról

mezőgazdaság
2016 március 02., 09:29
comments 109

A Jobbik népszavazási kezdeményezést nyújtott be szerdán a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), hogy megakadályozza a külföldiek magyarországi termőföldvásárlását.

Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta: a testület utólag igazat adott pártjának a tavaly év elején már benyújtott kérdés ügyében. Mint mondta, akkor azzal utasították el a beadványt, hogy az EU-s jog a nemzetközi jog hatálya alá tartozik, de a kormány kvótáról szóló kezdeményezésénél ezzel ellentétes volt az indoklás.

A Jobbik arról kérdezné az embereket, hogy egyetértenek-e azzal: az Országgyűlés határozati javaslatban kérje fel a kormányt az uniós csatlakozási szerződések módosításának kezdeményezésére annak érdekében, hogy a termőföld tulajdonjogát az állam, az önkormányzatok és az egyházak kivételével csak belföldi magyar állampolgárok szerezhessék meg.

Magyar Zoltánt kérdezték az MSZP földprivatizációról szóló kezdeményezéséről is. Üdvözölte, hogy a kérdés átment az NVB-n, és jelezte, hogy támogatják azt, de megjegyezte azt is: a népszavazás várhatóan ősszel lehet, és akkorra eladják az összes állami földet, visszamenőleges hatálya pedig nem lehet az eredménynek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.