Palkovics: Nem jó, hogy túlcentralizált az oktatás

POLITIKA
2016 március 02., 07:35

Az oktatásban nem megfelelő a jelenlegi túlcentralizáltság, mert a döntések túl távol kerültek az iskoláktól, de hogy milyen formában alakítsák át a Kliket, azt az oktatási kerekasztalon határozzák meg – mondta az M1-en az oktatásért felelős államtitkár, akinek ez a témában már nem az első bírálata.

Palkovics szerint a magyar oktatás nincs csődben, szemben a korábbiakkal, amikor az önkormányzati fenntartású iskolák is hozzájárultak ahhoz, hogy 1300 milliárd forintnyi adósságot halmoztak fel a települések. Az adósság egy része nyilván az oktatásból származott – mondta.

Az sem szerencsés, hogy az iskolaigazgatóktól olyan hatásköröket vontak el, amik segítségével a legjobban működtethetőek az intézmények, és sok esetben szerencsésebb volna, ha a fenntartó és a működtető ugyanaz lenne, folyamatos vitákat szül ugyanis a fenntartó állam és a működtető önkormányzatok között, hogy kinek mi a dolga – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.