Befékezett a kiskereskedelmi vásárlási kedv

2016 első hónapjában a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztítva 2,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez látványos csökkenés a korábbi hónapok 4-5 százalékos dinamikájához képest, írja a Portfólió

A nem-élelmiszer jellegű területen is csökkent a növekedés mértéke (a nem-élelmiszer-kiskereskedelem 5,7, az üzemanyag-kiskereskedelem forgalma 4,4 százalékkal nőtt), de a komoly visszaesést az élelmiszer-kiskereskedelem hozta, ahol 1,5 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 

Fotó: KSH

A KSH szerint ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a tavaly január kiugróan erős hónap volt kiskereskedelemben. Ez a lap szerint igaz, de akkor valójában a nem-élelmiszer-kereskedelemnek volt jó időszaka. 

A cikk kitér arra is, hogy a vártnál gyengébb év eleji kiskereskedelmi adat növelheti annak kockázatát, hogy a lakossági fogyasztás élénkülése mégsem pótolhatja a beruházások szerepét a gazdaság növekedésében. De persze, teszik hozzá, azért ilyesmit kijelenteni még korai lenne. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.