Az MKB cáfolja a HVG állításait, miszerint eladták volna a festménygyűjteményük felét

A HVG szerint teljes titokban eladták az államosított MKB Bank festménygyűjteményének legértékesebb részét, és a képek a Matolcsy György jegybankja által létrehozott alapítványokhoz kerültek.

Az MKB viszont csütörtökön délelőtt sajtóközleményt adott ki, amiben cáfolták ezt az értesülést. Ezt írták:

„Az MKB Bank nem értékesítette műgyűjteményének egyetlen darabját sem: hamis állítások jelentek meg a HVG mai cikkében.

Teljes mértékben hamis és félrevezető a HVG ma megjelent cikke, mivel az MKB Bank nem adta el gyűjteményének kiemelt darabjait, mi több: egyetlen műalkotástól sem vált meg.

Az MKB egy zártkörű meghívásos versenytárgyalást tartott, ami a műtárgypiacon teljesen bevett eszköznek számít. Különösen akkor, ha a gyűjtemény tulajdonosát az a szándék vezérli, hogy hiteles információt kapjon gyűjteményének piaci értékéről, illetve akkor, ha egy esetleges értékesítési szándék esetén gondoskodni kíván annak későbbi sorsáról. A hivatkozott versenytárgyaláson egyetlen műtárgy értékesítésére sem került sor.

Az MKB Bank továbbra is feladatának tekinti, hogy negyedszázados gyűjtőmunkájának eredményét közkinccsé tegye: a célja változatlanul az, hogy magángyűjteményéből közgyűjtemény váljon, melyhez minden esetben külső szakértői segítséget kér.”

(A poszt korábbi verziója a HVG-szemléje volt, miszerint az MKB-gyűjtemény felét titkos árverések szerezték meg a jegybank alapítványai. Az MKB fenti közleménye cáfolja a HVG információit.)