A háborús bűnökkel vádolt szerb politikus csak akkor megy Hágába, ha viszik

A háborús bűnökkel vádolt Vojislav Seselj azt mondta, hogy esze ágában sincs visszamenni Hágába, pedig a Nemzetközi Törvényszék március 31-én hirdet ítéletet ügyében. Az ideiglenesen szabad lábra helyezett politikus azt mondta, hogy cak Belgrádban állna bíróság elé.

Seselj horvát zászlót éget a belgrádi horvát nagykövetség előtt 2015-ben - Fotó: AFP/Alexa Stankovic

A Danas című szerb napilap pénteken közölte a Szerb Radikális Párt (SRS) elnökének kijelentését, miszerint megkezdődött a Nemzetközi Törvényszéknek való kiadatása, ezért meg kell jelennie a belgrádi felsőbb bíróság előtt. 

Elmondta, hogy nem szökik meg, elmegy a meghallgatásra, és meg fogja indokolni, miért jogellenes a kiadatása. Beszédében pedig az Emberi Jogok Európai Egyezményére fog hivatkozni, melyet Szerbia is aláírt, és amely garantálja a tisztességes eljáráshoz való jogot. Azt mondta, hogy ha mégis el akarják szállítani Hágába, akkor passzív ellenállást fog tanúsítani.

A hágai Nemzetközi Törvényszék tavaly májusban jelezte, hogy Seseljnek vissza kell térnie, a belgrádi bíróságnak pedig arról kell döntenie, teljesültek-e a kiadatáshoz szükséges feltételek.

A Blic című szerb napilap szerint a belgrádi eljárás biztosan nem ér véget március 31-e előtt, így Seselj nem lesz ott az ítélethirdetésen, és az április 24-i előre hozott parlamenti választások előtt már biztosan nem megy vissza Hágába.

A SRS elnöke szerint a kormány nagyon nehéz helyzetben van, és Aleksandar Vucic miniszterelnök tisztában van azzal, hogy mivel járna, ha a választások előtt kiadná őt Hágának. Seselj már 2014 novemberében - amikor ideiglenesen szabadon engedték - árulónak nevezte a belgrádi vezetést, és emlékeztetett arra, hogy Tomislav Nikolic államfő és Aleksandar Vucic kormányfő is az ő tanítványa és követője volt még néhány éve.

Vojislav Seselj 2003 elején önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, és majdnem 12 évet töltött annak börtönében, majd 2014 végén súlyos egészségi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadlábra helyezték. Ennek egyik feltétele azonban az volt, hogy a bírói testület kéri, akkor azonnal vissza kell térnie Hágába. 

Seseljt többek között a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolják.

Pere 2007-ben kezdődött meg, azóta húzódik. Miután 2014-ben visszatért Szerbiába, folytatta a szélsőségesen nacionalista retorikát, például Nagy-Szerbia megalakításáról szónokolt, ami Szerbia egyesítését jelentené a környező országok szerbek lakta területeivel. Többször is kijelentette: önként nem tér vissza Hágába, a - korábbi szövetségeseiből álló - szerb kormánynak kell őt letartóztatnia és kiadnia. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.