Egy majom a gondolataival irányított egy kerekesszéket

TUDOMÁNY
2016 március 04., 16:48
comments 107

A Duke Egyetem kutatói raktak össze egy rendszert, aminek köszönhetően majmok képesek voltak csak egy kerekesszéket irányítani a gondolataikkal. 

Ehhez több száz elektródát kötöttek rá az emlősök agyának két pontjára: a tervezett mozgásért felelős premotoros kéregre és az érzékeléseket feldolgozó szomatoszenzoros kéregre. Majd kerekesszékbe ültették a majmokat, és megfigyelték, hogy a területekért felelős neuronok hogyan működnek. 

Az adatokból szoftvert készítettek, ami képes volt közvetlenül az agyi parancsok alapján irányítani az eszközt. A rézusz majmok a kutatók elmondása szerint rövid gyakorlás után egyre jobbak lettek, hamar beletanultak abba, hogyan tudják gondolataik révén mozgatni a kerekesszéket. 

A mostani eredmények célja természetesen az, hogy idővel az ember számára is rendelkezésre álljanak ilyen eszközök, de ehhez bőven van még mit tenni: az emberi agy működésének ilyen leképezése jóval nagyobb feladat. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.