Könnygázzal oszlatja az államosított ellenzéki médiavállalat miatt tüntetőket a török rendőrség

Órákkal azután, hogy kiderült, a török állam átveszi az irányítást a legnagyobb ellenzéki médiavállalat fölött, és rendőrök foglalták el a lapok szerkesztőségét, a Zaman Media isztambuli székháza előtt tüntetők jelentek meg. Őket kezdte el a török rohamrendőrség feloszlatni. Az orosz kormányszócsőként működő Russia Today élőben adja az eseményeket: a székházban újságírókat lökdödő rendőrök, vízágyúk, könnygáz odakinn. Keményedik a helyzet.

Terrorellenes törvényekre hivatkozva indítottak vizsgálatot ellenzéki lapok és hírügynökségek ellen, majd ma egy ügyészségi határozattal állami felügyelet alá vontak két orgánumot, egy angol nyelvű lapot és egy hírügynökséget, a Faze Media Group tagjait. A rendőrség, alaposan felszerelt egységekkel azonnal meg is szállta a médiavállalkozás isztambuli székházát.

A Faze Media Group, a jelentős Zaman lap (és több már médiatermék) kiadója régóta idegesíti Recip Erdogan államfőt, mivel a médiacsoport egykori szövetségese, de ma már ellenfele, az Egyesült Államokban élő Fetullah Gülen imám befolyása alatt áll. A hitszónok jelentős befolyással bír Törökországban, Erdogan szerint párhuzamos államot épített ki, és puccsot készített elő.

Az MTI tudósítása szerint  az ügy nemzetközi felháborodást váltott ki. John Kerry amerikai külügyminiszter egyik szóvivője pénteken nyugtalanítónak nevezte a lépést. Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa elítélte a történteket, és úgy vélte, a sajtószabadság nagyon súlyos megsértéséről van szó, s ennek nincs helye egy demokratikus társadalomban. (MTI, Financial Times, BBC)

(AFP-foto, Ozan Kose)