A Századvég nem érzékelte, hogy zuhan a Fidesz népszerűsége

2016 március 5., szombat 12:50

A Századvég februári felmérése szerint stabil a kormánypárt támogatottsága a magyar népesség és biztos szavazók körében is. Most közölt kutatásuk szerint az előbbiek 34, az utóbbiak 46 százaléka támogatja a Fideszt - januárban 33 és 45 százalék volt a két adat.

Vagyis a Századvég felmérése nem érzékelte, hogy zuhanna a Fidesz népszerűsége. Egy másik közvélemény-kutató, a Medián felmérése szerint egy hónap alatt 7 százalékpontot, vagyis statisztikailag releváns mértékben esett a Fidesz támogatottsága - mondjuk az is igaz, hogy a Medián is 46 százalékos támogatottságot mért a biztos választók körében a Fidesznek.

A Századvég mérése szerint a biztos választók második kedvenc pártja a Jobbik, 23 százalékuk támogatja. Az MSZP 14, a DK 9, az LMP 4 százalékon áll, az Együtt pedig egy százalékon, ami simán lehet statisztikai hiba is.

A Századvég szerint az elmúlt évben jelentősen és trendszerűen, összesen 7 százalékpontot nőt Orbán Viktor népszerűsége. Vona Gáboré ugyanennyit esett, az ellenzéki oldalról csak Gyurcsány Ferenc tudta növelni a népszerűségét, írják. Mondjuk ő csak egy százalékkal, ami megintcsak hibahatáron belüli, amit magára valamit is adó közvélemény-kutató nem nevezne növekedésnek.

A Századvég február 20-25 között végezte telefonos-kérdőíves felmérését ezer fős, véletlenszerűen összeállított reprezentatív mintán. A módszertanból nem derül ki, hogy csak vezetékes, csak mobil, vagy mobil- és vezetékes számokat is hívtak-e. A felmérés hibahatára +/-3,2%.