Diónyi agyuk ellenére a varjak vannak olyan okosak, mint a főemlősök

Az elmúlt évek kutatásai alapján azon már senki se lepődhet meg, hogy a varjak képesek az eszközhasználatra és a logikus gondolkodásra, de a legújabb kutatások szerint

szellemi képességeik alig egy dekás agyuk dacára a főemlősökével vetekednek.

Onur Gunturku és Thomas Bugnyar, a Ruhr-vidéki, illetve a Bécsi Egyetem kutatói a Trends in Cognitive Science periodikában megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy a varjak és a papagájok okfejtésre és késleltetett visszacsatolásra is képesek, ráadásul erre más teoretikusok véleményével szemben nem kizárólag a táplálékfelhalmozás során.

Gunturku és Bugnyar szerint a madarak különböző élethelyzetekben is tudják alkalmazni szellemi arzenáljukat. "Képesek a logikus gondolkodásra, önmaguk tükörképének felismerésére és az együttérzésre is" - mondják. Erre a főemlősök és a madarak agyuk különböző struktúráit használják: az emlősök a neokortexet, ami a madaraknak nincs, így azok a pallium nevű agyterületet használják ugyanerre.

Ez akár arra is utalhat, hogy a madarak és az emlősök agya párhuzamosan, egymástól függetlenül fejlődött. (Via The Daily Mail)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;