Horrorisztikus hangorkán van a Föld legmélyebb pontján

TUDOMÁNY
2016 március 05., 11:05
comments 97

Érdekes kutatásokat folytat a Marianna-árok legmélyebb pontján, a Challenger-mélyedésben, 10971 méterrel a tenger felszíne alatt Bob Dziak, az amerikai légkör- és óceánkutató központ, a NOAA oceanográfusa. Mivel abba a mélységbe - de már sokkal kisebbe se - a fény nem jut el, hangfelvételeket készít: a hang a fénnyel szemben bármilyen mélységbe eljut, amit mi sem bizonyít jobban, hogy egészen horrorisztikus hangfelvételein még egy, a felszínen tomboló, 4-es erősségű tájfun zajai is hallatszanak.

De hallani az elhaladó hajók zaját is.

Ennél érdekesebb viszont, hogy maga a Föld milyen hangokat ad ki. Ezen a felvételen például, aminek az elejére és a végére bedalol egy bálna, egy, az árokhoz viszonylag közeli, 5-ös erősségű földrengés moraját hallhatják.

Ezen pedig megint egy bálna dalol, ami annyira nem érdekes, csak én pont nagyon szeretem a bálnaéneket, a telefonomon is ez van beállítva altatónak. Próbálják ki, nagyon megnyugtató!

Dziak szerint a Challenger-mélyedés visszhangkamraként erősíti fel a távoli zajokat. A kutató első körben 23 napon át rögzítette a zajokat, aztán novemberig kellett várnia, hogy végre elég forgalommentes legyen a környék, hogy újra a felszínre hozhassa a berendezését. Most pedig vissza akar térni, hogy még több hangfelvételt készíthessen. (Via Gizmodo. A címlapi gif a National Geographic Wild videójából készült.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.