A török nagykövet nem tud az Orbán által emlegetett titkos török-német paktumról

A vs.hu interjút készített Törökország budapesti nagykövetével, Sakir Fakilivel. A diplomata azt mondta, országa nem akarja a szíreket továbbküldeni Európába, de a menekültek ellátásához pénzre van szükségük. A törökök szerint nincs azzal gond, hogy náluk kapnak menedéket a migránsok, de a világnak közben be kell látnia azt is, hogy a szíriai polgárháború globális probléma, és a krízis hatásai elől egyik állam sem bújhat el.

Törökországnak jelenleg 20 milliárd dollárjába kerül a szíriai háború okozta népvándorlás. A menekültek közvetlen ellátására ebből 8 milliárd dollár kellene, az EU az addig megállapodások szerint 3 milliárd eurót, azaz kb. 3,3 milliárd dollárt áll. Viszont a nagykövet szerint nem látszik, hogy honnan szereznek további forrásokat az ellátásra, ha elfogy ez a pénz.

„A menekülttáborokban 700 ezer szír gyermeket kellene taníttatni. Közülük 230 ezren már iskolába járnak. De ha a többieknek nem sikerül megoldani az oktatását, akkor terrorista lesz belőlük, ez biztos.”

- mondta a diplomata.

Arról is beszélt, hogy nem tud semmilyen titkos török-német paktumról, amit néhány hónapja Orbán Viktor említett. A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy a színfalak mögött Merkel megállapodott a török vezetéssel, hogy a törökök az EU-ba szállítanak félmillió migránst, akiket nemcsak Németországnak kellene befogadnia.