Elindult az emberértékelő mobilalkalmazás

INTERNET
2016 március 07., 05:45
comments 51

Hétfőtől Észak-Amerikában elérhető az Apple Store-ban a Peeple nevű mobilalkalmazás, amiben a felhasználók több szempont alapján is értékelhetik a többi embert. A Peeple eredeti verziója szerint az alkalmazás adatbázisába bárkit fel lehet venni, aztán értékelhetjük a személyt a beleegyezése nélkül is. Az értékelések sosem törlődnek az alkalmazásból, de egy év után lejárnak.

Ha tehát valaki jön tárgyalni a cégünkhöz, a Peeple-lel rákereshetünk az illetőre, és ha benn van már az adatbázisban, akkor láthatjuk, mit írt róla a többi felhasználó. tehát még meg sem érkezett az ember, de már tudjunk, hogy miket csinált korábban, és az eddigi értékelései alapján rossz arc vagy jófej. Meg szokta-e csalni a partnereit vagy nem, jó-e a munkájában vagy nem, meg sok ilyesmi.

Teljesen érthető módon az alkalmazást rengeteg kritika érte, mióta tavaly októberben az amerikai lapok először beszámoltak az ötletről. Az akkor bemutatotthoz képest a tesztfázison túlesett, hétfőtől kapható alkalmazás rengeteget finomodott.

A mostani verzióban már senkit nem lehet a beleegyezése nélkül az adatbázishoz adni, és nem csillagokkal kell értékelni az embereket. Ezen kívül a felhasználók teljes ellenőrzést kaptak az adatlapjuk felett, így csak azok a vélemények látszanak egy-egy emberről, amit ők maguk is jóváhagytak.

Ennek így már tényleg az égvilágon semmi értelme nincs, igaz, az eredeti verziónak sem lett volna. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.