Elindult az emberértékelő mobilalkalmazás

Hétfőtől Észak-Amerikában elérhető az Apple Store-ban a Peeple nevű mobilalkalmazás, amiben a felhasználók több szempont alapján is értékelhetik a többi embert. A Peeple eredeti verziója szerint az alkalmazás adatbázisába bárkit fel lehet venni, aztán értékelhetjük a személyt a beleegyezése nélkül is. Az értékelések sosem törlődnek az alkalmazásból, de egy év után lejárnak.

Ha tehát valaki jön tárgyalni a cégünkhöz, a Peeple-lel rákereshetünk az illetőre, és ha benn van már az adatbázisban, akkor láthatjuk, mit írt róla a többi felhasználó. tehát még meg sem érkezett az ember, de már tudjunk, hogy miket csinált korábban, és az eddigi értékelései alapján rossz arc vagy jófej. Meg szokta-e csalni a partnereit vagy nem, jó-e a munkájában vagy nem, meg sok ilyesmi.

Teljesen érthető módon az alkalmazást rengeteg kritika érte, mióta tavaly októberben az amerikai lapok először beszámoltak az ötletről. Az akkor bemutatotthoz képest a tesztfázison túlesett, hétfőtől kapható alkalmazás rengeteget finomodott.

A mostani verzióban már senkit nem lehet a beleegyezése nélkül az adatbázishoz adni, és nem csillagokkal kell értékelni az embereket. Ezen kívül a felhasználók teljes ellenőrzést kaptak az adatlapjuk felett, így csak azok a vélemények látszanak egy-egy emberről, amit ők maguk is jóváhagytak.

Ennek így már tényleg az égvilágon semmi értelme nincs, igaz, az eredeti verziónak sem lett volna. (Guardian)