Észak-Korea megelőző atomcsapással fenyegeti az Egyesült Államokat

külföld
2016 március 07., 05:13
comments 201

Mostanában elég sok a hír arról, hogy Észak-Korea hogyan izmozik a világ többi részével, és a májusi pártkongresszusig várhatóan még több ilyen lesz. Az ok, hogy Kim Dzsongunnak potens, eredményes, odabaszós vezérnek kell látszania a főkommunisták előtt a kongresszuson, és az utóbbi időben ez nem nagyon sikerült neki. Szóval jöjjön a eheti hír arról, hogy Észak-Korea megfenyegette a nyugatot:

Megelőző atomcsapással fenyegette meg Phenjan hétfőn az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, néhány órával azelőtt, hogy a két ország minden eddiginél nagyobb közös hadgyakorlatot kezdett a térségben.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség idézte a Kim Dzsong Un vezette nemzeti védelmi tanács közleményét, amely szerint Észak-Korea kész demonstrálni hadseregének, így az atomcsapásmérő eszközeinek az erejét is a legfelsőbb parancsnokság utasítása esetén, hogy választ adjon az ellenséges országok legnyugtalanítóbb hadgyakorlataira, amikkel meg akarják sérteni az ország szuverenitását, és megdönteni legitim vezetést. A közlemény szerint az egyik célpont a dél-koreai elnöki palota, a másik pedig a washingtoni Fehér Ház lesz. Csapást mérnek az Egyesült Államokra és ázsiai-csendes-óceáni támaszpontjaira is, illetve hadműveletet indítanak Dél-Korea felszabadítására.

Phenjan a tőle megszokott harcias hangvételű közleményét néhány órával az előtt jelentette meg, hogy hétfőn megkezdődtek a térségben az Egyesült Államok és Dél-Korea szokásos éves hadgyakorlatai, amelyeken minden eddigieknél több hadieszközt és katonát vonultatnak fel.

A dél-koreai védelmi minisztérium tájékoztatója szerint 17 ezer amerikai és több mint 300 ezer dél-koreai katona vesz részt rajtuk.

Az április 30-ig tartó manővereken amerikai hadászati bombázókat is bevetnek, részt vesz továbbá a John C. Stennis atommeghajtású repülőgép-hordozó és egy Virginia típusú atommeghajtású tengeralattjáró is. A hadgyakorlatokon az észak-koreai tömegpusztító fegyverek semlegesítését, illetve észak-koreai fenyegetésekre adandó megelőző csapásmérést fognak gyakorolni.

A közös amerika-dél-koreai parancsnokság értesítette Észak-Koreát a Key Resolve és Foal Eagle fedőnevű hadgyakorlatok védelmi jellegéről. Phenjan ennek dacára ellene irányuló agressziónak tartja őket. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető már a múlt pénteken elrendelte az ország atomfegyvereinek készenlétbe helyezését, hogy bármikor bevethetők legyenek válaszul az ellenségektől érkező fenyegetésekre.

A Koreai-félszigeten azután éleződött ki újra a feszültség, hogy január 6-án Észak-Korea végrehajtotta negyedik Föld alatti kísérleti atomrobbantását, majd február 7-én műholdat állított Föld körüli pályára olyan hordozórakétával, amely atomtöltettel is felszerelhető, és akár 12 ezer kilométeres távolságra lévő célok megsemmisítésére is képes. Válaszul erre az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt héten olyan új szankciókat léptetett életbe Észak-Korea ellen, amelyek gazdaságilag még jobban elszigetelik a világtól.

Attól, hogy Észak-Korea el tudna-e juttatni egy nukleáris robbanófejet Washingtonig, megoszlanak a vélemények, de a legtöbb szakértő szerint az ország képtelen lenne erre. A februárban tesztelt új rakéta, amivel egy műholdat bocsátottak pályára, elég erős ehhez, de egyelőre nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy Észak-Koreának lenne működőképes visszatérőmodulja, márpedig egy atomcsapáshoz nem elég elindítani egy rakétát, valaminek vissza is kell hoznia a földre a robbanófejet egy megadott ponton.

Ettől persze még nem lesz derűsebb a dolog, ha esetleg van nekik egy rosszul működő visszatérőmoduljuk, azzal elméletileg meg tudnák csinálni, hogy elérik az Egyesült Államokat, aztán a robbanófej valahol leesik az országon belül. De persze erre sincs sok esély.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.