Ficót kéri fel kormányalakításra a szlovák államfő

Robert Ficót, a szlovákiai parlamenti választásokon legjobb eredményt elért párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökét bízza meg kormányalakítással az államfő.

Andrej Kiska hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: hivatalosan kedden kéri fel a hivatalban lévő miniszterelnököt az új kormány megalakítására, mert Robert Fico Brüsszelbe utazott, ahol az uniós vezetők migrációs csúcstalálkozóján vesz részt.

Az államfő összetettnek nevezte a szombati voksolás eredményeképpen előállt helyzetet, megjegyezve: a szavazás eredménye mindenkit meglepetésként ért. A szavazáson Fico-féle Irány - Szociáldemokrácia a szavazatok 28,65 százalékát, a második Szabadság és Szolidaritás liberális mozgalom 11,47 százalékát szerezte meg. Az Egyszerű Emberek és Függetlenek (OLaNO) mozgalom lett a harmadik 10,74 százalékkal. A Szlovák Nemzeti Párt 8,74 százalékot kapott, és meglepetésre simán bejutott a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk - Néppárt is 8,17 százalékkal. Az ő mandátumszerzésükre senki nem számított, sok helyen negyedennyi voksot sem mértek nekik előzetesen. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.