Ficót kéri fel kormányalakításra a szlovák államfő

demokrácia
2016 március 07., 10:15

Robert Ficót, a szlovákiai parlamenti választásokon legjobb eredményt elért párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökét bízza meg kormányalakítással az államfő.

Andrej Kiska hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: hivatalosan kedden kéri fel a hivatalban lévő miniszterelnököt az új kormány megalakítására, mert Robert Fico Brüsszelbe utazott, ahol az uniós vezetők migrációs csúcstalálkozóján vesz részt.

Az államfő összetettnek nevezte a szombati voksolás eredményeképpen előállt helyzetet, megjegyezve: a szavazás eredménye mindenkit meglepetésként ért. A szavazáson Fico-féle Irány - Szociáldemokrácia a szavazatok 28,65 százalékát, a második Szabadság és Szolidaritás liberális mozgalom 11,47 százalékát szerezte meg. Az Egyszerű Emberek és Függetlenek (OLaNO) mozgalom lett a harmadik 10,74 százalékkal. A Szlovák Nemzeti Párt 8,74 százalékot kapott, és meglepetésre simán bejutott a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk - Néppárt is 8,17 százalékkal. Az ő mandátumszerzésükre senki nem számított, sok helyen negyedennyi voksot sem mértek nekik előzetesen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.