Milyen szépen tudja megfogalmazni azt az MNB, hogy nagyon gyengék a betéti kamatok!

gazdaság
2016 március 08., 05:49
comments 62

Egy év alatt ~600 milliárd forinttal nőtt a forgalomban levő készpénz mennyisége:

2014 decemberében még csak 3784,9 milliárd forint forgott készpénzben, 2015 decemberében pedig már 4356,9 milliárd.

Ez amúgy nem olyasmi, amivel büszkélkedni szoktak - a készpénznél már vannak fejlettebb, könnyebben nyomon követhető, kevesebb anyagi költséggel járó eszközök, mint például a bankkártya -, de az MNB nem az az intézmény, ami ne tudná meglátni a jót szinte bármiben. A készpénzállomány növekedéséről például azt írják, hogy

"az infláció mérséklődése, alacsony szinten tartása csökkentette a készpénztartás költségét",

ami magyarul persze azt jelenti, hogy

annyira rosszak a betéti kamatok, hogy lassan már párnacihába is jobban megéri befektetni, mint bankbetétbe rakni a megtakarításainkat.

Ezzel szemben az olyan örök negatívoknak, mint például az átláthatóságot számonkérő és a korrupciót figyelő Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatójának, Martin József Péternek erről is csak az tudott az eszébe jutni, hogy

a növekedés mértéke önmagában arra utalhat, hogy nő a feketegazdaság és a korrupció aránya.

(Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.