A vasárnapi boltbezárás ügyében a saját képviselői szívatták meg David Cameront

külföld
2016 március 09., 19:28
comments 104

31 szavazattal bukott el a konzervatív brit kormány javaslata szerdán a konzervatív többségű alsóházban arról, hogy némileg enyhítsenek a vasárnapi kereskedést korlátozó szabályokon. A kormánypárti ellenzők a vasárnap különleges mivoltára és a kereskedelemben dolgozók családos hétvégéjének védelmére hivatkoztak. A buktatáshoz az is kellett, hogy a Skót Nemzeti Párt is nemmel szavazzon.

Ez volt a mostani Cameron-kormány első veresége az alsóházban.

A vasárnapi zárvatartás körüli parlamenti keménykedés azért meglepő némileg, mert a vonatkozó brit szabályok eleve sokkal liberálisabbak, mint mondjuk Magyarországon. Alapvetően mindenfajta bolt kinyithat ugyanis, a korlátozás mindössze annyit jelent, hogy a nagy boltok hat óránál hosszabban nem tarthatnak nyitva. Cameronék javaslata azt célozta, hogy az önkormányzatok kapjanak jogot arra, hogy a nagy boltok esetében is enyhíthessenek ezen az időkorláton.

David Cameron stábja az utolsó pillanatig próbálta meggyőzni a 26 lázadó kormánypárti képviselőt, hiába. Meglepődni mondjuk nem volt okuk, a különutas toryk ugyanis már tavaly világosan megmondták, hogy nem fognak támogatni semmiféle enyhítést.

 A markába röhögő troll szerepét ezúttal a Skót Nemzeti Párt játszotta el, ők ugyanis annak ellenére szavaztak nemmel, hogy Skóciában már liberalizálták a vasárnapi kereskedést. Vagyis az SNP-sek a szavazatukkal azt a lehetőséget vonták meg az angol, walesi és észak-ír vásárlóktól, ami a skótoknak már jár.

(via Guardian)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.