Áder János nem írta alá az MNB és a Posta pénzügyeit titkosító törvényeket

Előzetes normakontrollt kért Áder János államfő a Magyar Nemzeti Bankról és a postai szolgáltatásokról szóló törvények módosításáról az Alkotmánybíróságtól – áll az államfő nyilatkozatában, amit a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el az MTI-hez.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A köztársasági elnök szerint az MNB-törvény módosításai nincsenek összhangban a közpénzekkel való gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos rendelkezésekkel, emellett a változtatás visszamenőleges hatálya szemben áll a jogbiztonság alkotmányos elvével.

A közlés szerint Áder János hasonló okokból, a visszamenőleges hatály tilalma miatt a postai szolgáltatásokról szóló törvény legutóbbi módosításának előzetes normakontrollját is kezdeményezte az Ab-nál.

Az elnök ismertette: a döntéseiben nagy súllyal esett latba, hogy hazánk alaptörvénye a korábbi alkotmányhoz képest kiemelt figyelmet szentel a közpénzekkel való gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos követelményeknek.

Az alaptörvény másik sarkalatos pontját a jogbiztonság alkotmányos védelme jelenti. Mint mondta:

„A jogállamot épp az teszi szilárddá, ha bármely helyzetben és bármely pillanatban mindenki tisztában lehet azzal, hogy pontosan milyen törvényi előírásoknak kell megfelelnie, és milyen jogszabályok szerint kell eljárnia.”

„Ahogy eddig, a jövőben is ahhoz az elvhez tartom magam, amit hivatalba lépésem első pillanatától képviselek: ha száz jó törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat aláírom, ha száz rosszat, mind a százat visszaküldöm” – közölte Áder.

Előzőleg több helyről hallani lehetett, hogy Áder János nem fogja aláírni a törvényeket, amiket a Fidesz és a KDNP tolt át a parlamenten.