A románok elvették Tőkés László kitüntetését, Orbán most visszaadta neki

POLITIKA
2016 március 11., 21:11
comments 79

Magyar Becsület Renddel tüntette ki Tőkés Lászlót a köztársasági elnök a kormányfő előterjesztésére, az indoklás hasonló, mint amivel 2009-ben megkapta a Románia Csillaga kitüntetést - írja az MTI. 

A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent határozat szerint bátorságának és emberi méltóságának - ami a személyes példa erejével a kommunista diktatúrát megdöntő temesvári forradalom kirobbanásához vezetett, s ezáltal megnyitotta a szabadság útját Románia és az erdélyi magyarság előtt - kivételes elismeréseként adományozza a kitüntetést Tőkés László európai parlamenti képviselőnek (Fidesz-KDNP), volt királyhágó-melléki református püspöknek, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének Áder János államfő. 

Tőkés László 2009-ben, a romániai forradalom huszadik évfordulóján kapta meg Traian Basescu román államfőtől a legrangosabb romániai kitüntetést, az indoklás szerint annak a kivételes bátorságának és emberi méltóságának az elismeréseként, amely "a személyes példa erejével a román nép kommunista diktatúra elleni történelmi forradalmának kirobbanásához vezetett". 

Az elismerést idén március 3-án visszavonta Klaus Iohannis román elnök. A lépést Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében. 

A magyar kormány aztán villámgyorsan Magyar Becsület Rendre terjesztette fel Tőkést. A Magyar Becsület Rendet Magyarország és a nemzet érdekében tanúsított kiemelkedő szolgálat vagy hősiesség elismerésére adományozhatja a köztársasági elnök. Az elismerést először 2012. október 23-án kapta meg Tamás Aladárné Szűcs Ilona, a felvidéki Balogvölgy tanítónője, most januárban Lubics Szilvia háromszoros Sparthatlon- és kétszeres Ultrabalaton-győztes hosszútávfutó és ultramaratonistának adta át Orbán Viktor, aki a példaképének nevezte a sportolót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.