Lehet, hogy ellopták a szentek pénzét

Ferenc pápa új szabályokat írt elő a szentté avatási perekre érkező adományok kezeléséről. 

A római katolikus egyház feje azután szigorított, hogy két könyv is megjelent arról, hogy a szentté avatásra küldött adományokkal nem tud elszámolni a Vatikán. Két olasz újságíró is könyvet írt erről, állításuk szerint mindketten bennfentes információkat szereztek a Vatikánból.

A szentté avatási per hosszas folyamat, tanúkat hallgatnak meg és bizonyítékokat vizsgálnak meg közben az ezzel foglalkozó egyházi személyek. Ahhoz, hogy valakit szentté avassanak, nem elég a példás élet kikezdhetetlensége. Csodákat is kell bizonyítani, amit a szent életében vagy halála után ért el. 

Ezekhez a perekhez a hívők adományokkal járulhatnak hozzá, hogy a vizsgálatok költségeit fedezzék. Becslések szerint szentenként átlagosan félmillió euró (155 millió forint) is összejön. Ezeknek az adományoknak állítólag eddig nagyon lazán vezették a könyvelését, és egyáltalán nem látszik, hogy mire és ki költötte el a pénzt. 

Ferenc pápa új előírása szerint ezentúl tételesen el kell számolni ezekkel az összegekkel. A könyvelés szigorításán túl azt is bejelentette, hogy szeptember elején várható Teréz anya szentté avatása. (ap)